Jak zrobić masło klarowane?
Masło klarowane, znane także pod nazwą Ghee, to prawdziwy kuchenny klejnot. Bez masła ghee wielu najznamienitszych szefów kuchni nie wyobraża sobie gotowania. Produkt ten znany jest z wszechstronnego zastosowania oraz długiej tradycji kulinarnej. Jak sklarować masło? Poznaj tajniki jego przygotowywania.
Co to jest masło klarowane? Historia i subtelne różnice.
Masło klarowane znane jest od wieków. Tego produktu używano już w starożytnych Indiach, zarówno w kuchni, jak i w medycynie ajurwedyjskiej. Masło klarowane znane było także wśród kultur krajów Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. Co to jest masło klarowane?
Masłem klarowanym nazywamy produkt końcowy, jaki otrzymuje się przez klarowanie masła, polegające na oddzieleniu zawartego w nim białka, cukru oraz wody. Masło poddaje się obróbce cieplnej, aby wyodrębnić z niego cząsteczki, które nie są tłuszczami. Po przecedzeniu masło nabiera orzechowego aromatu, a jego kolor zmienia się na złocisty i lekko transparentny.
Masło klarowane często nazywa się wymiennie ghee, jednakże są to nieco odmienne od siebie produkty. Co to jest masło ghee? Masło ghee to rodzaj masła klarowanego, które przygotowuje się przez bardzo długie podgrzewanie w niskiej temperaturze. Ma głęboką, brązową barwę, a jego zapach jest bardziej intensywny od klasycznej wersji klarowanej (zbliżony do orzeszków ziemnych). Ghee uważane jest także za jeden z najzdrowszych tłuszczów, ponieważ podczas nie utlenia się podczas podgrzewania — takie masło pozbawione jest rakotwórczych tłuszczów trans.
Obydwa rodzaje masła charakteryzują się wysoką temperaturą dymienia, a przez specjalny sposób przygotowywane są pozbawione alergenów. Sklarowanie masła wydłuża także jego trwałość i świeżość (masło klarowane przelane do słoików i przechowywane w lodówce może stać w niej przez kilka lat i wciąż pozostać zdatne do spożycia). Nie dziwi zatem fakt, że produkt ten jest tak lubiany przez szefów kuchni, cukierników i wszystkich fanów dobrego jedzenia.
Jak zrobić masło ghee?
Jak już wcześniej wspomnieliśmy — masło ghee jest rodzajem masła klarowanego, które uzyskuje swoje wyjątkowe właściwości podczas podgrzewania. Ale jak zrobić masło ghee i po co w zasadzie się to robi? Sposób na to, jak klarować masło, jest wbrew pozorom bardzo prosty!
Masło należy rozpuścić w rondlu (najlepiej nadają się do tego rondle ze stali nierdzewnej o grubym dnie) w niezbyt wysokiej temperaturze (ok. 60 stopni C). Gdy na powierzchni masła zaczynają robić bąbelki, wtedy właśnie oddziela się białko (kazeinę) i cukier (laktozę) od tłuszczu przy pomocy łyżki cedzakowej.
Gotowanie należy kontynuować do momentu, aż osad na dnie rondelka przybierze brązowego koloru, a masło zyska bardzo orzechowy aromat. Ostatnim krokiem jest przecedzenie masła przez sito o małych oczkach (odpowiednie do tego modele znajdziesz w naszym sklepie w kategorii cedzaki, durszlaki, sitka). Taką ciecz przelewa się do czystego naczynia i odstawia do ostygnięcia. Gotowe masło przechowuje się w szczelnie zakręconym słoiku lub innym naczyniu, najlepiej w lodówce.
Jak zrobić masło klarowane w domu? Krok po kroku
Jak zrobić masło klarowane? Sposób na to, jak zrobić masło klarowane w domu jest jeszcze prostsze i szybsze. Do jego przygotowania potrzebne Ci będą podstawowe akcesoria kuchenne takie jak łopatki i łyżki kuchenne oraz sitko z drobnymi oczkami. Jeśli planujesz przerobić dużą ilość masła, warto zaopatrzyć się także w nóż pojedynczy i szczelny pojemnik. Niezbędne będzie także masło — koniecznie niesolone, zawierające co najmniej 82% tłuszczu. Jak krok po kroku przyrządzić domowe masło klarowane? Już spieszymy ze szczegółową instrukcją!
Zacznij od rozpuszczenia w garnku masła na małym ogniu w temperaturze max. 65 stopni C. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki oraz piana, ściągnij je delikatnie łyżką cedzakową lub łopatką. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu, aż masło nabierze złocistej barwy. Tak przygotowane masło przelej przez sitko do słoika lub innego naczynia. Pozostaw do schłodzenia przed zakręceniem.
Przyrządzone masło klarowane najlepiej przechowywać w lodówce, ale jeśli chcesz, możesz pozostawić je w temperaturze pokojowej i wsadzić je do szczelnie zamykanej maselniczki (najlepsze modele znajdziesz w kategorii maselniczki i maselnice). Pamiętaj, że tak masło klarowane poza obszarem lodówki nadaje się do spożycia tylko przez 9 miesięcy. Jeśli zależy Ci na tym, aby przedłużyć jego datę ważności, lepiej przechowuj je w niższej temperaturze.
Do czego służy masło klarowane?
Skoro wiesz już, jak zrobić klarowane masło, więc warto, żebyś dowiedział się, do czego służy masło klarowane i dlaczego tak wiele profesjonalistów nie może się bez niego obyć. Masło klarowane jest niezastąpione w kuchni ze względu na swój wyjątkowy smak oraz wyjątkowe właściwości (także prozdrowotne).
Stosuje się je do smażenia, duszenia, pieczenia i przyrządzania potraw kuchni świata. Można dodawać je także do kawy czy herbaty, by nadać napojom delikatny orzechowy aromat i smak. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia jest idealne do smażenia potraw na głębokim tłuszczu — przygotowane w ten sposób dania zachowują w pełni swoje walory smakowe.
Masło klarowane znalazło swoje miejsce w kuchniach z różnych stron świata. Wykorzystywane jest w kuchni indyjskiej do przyrządzania potraw curry i innych aromatycznych sosów, a także jako dodatek do chleba czy ryżu. W kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej często służy do smażenia, nadając potrawom wyjątkową głębię smaku. W kuchniach afrykańskich używane jest do przyrządzania potraw mięsnych i warzywnych. Używa się je także w tradycyjnej kuchni francuskiej, a szefowie gwiazdkowych restauracji mają je zawsze pod ręką. Nic dziwnego — jest niezwykle smaczne, aromatyczne, a przy okazji zdrowsze od klasycznego masła. Gwarantujemy Ci, że i Ty je pokochasz!
Czytaj także:
Jak zrobić dewolaje, żeby masło nie wypływało?
Jak przechowywać masło? Podpowiadamy!
Przepis na pyszne mango lassi!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej