Jak zrobić masło z jogurtu?

Porady 7.12.2023

Masło z jogurtu naturalnego — czy to w ogóle możliwe? Ależ oczywiście! Delikatne, kremowe i lekkie masło na bazie jogurtu naturalnego można z łatwością przygotować w domowym zaciszu. Chcesz poznać sposób na jogurtowe masło? Koniecznie sprawdź treść tego artykułu!

Przepis na masło z jogurtu — lekka alternatywa

Masło z jogurtu naturalnego to smaczna alternatywa dla tradycyjnego masła, która jest nieco lżejsza dla żołądka. Przepis na masło z jogurtu jego narodził się zapewne z chęci eksperymentowania w kuchni lub braku mleka. Wersja jogurtowa różni się ono od masła mlecznego zarówno smakiem, jak i konsystencją, oferując delikatniejszy i bardziej orzeźwiający smak.

Jak zrobić masło z jogurtu? Robi się je podobnie do klasycznej wersji, jednakże z małą różnicą — otóż do jogurtu dodaje się wodę, aby łatwiej było oddzielić tłuszcz od serwatki

Gdy masło zaczyna się formować, należy zahartować je w zimnej wodzie z lodem (przydają się do tego foremki lub woreczki do lodu) i porządnie odcedzić z nadmiaru płynów na sitku z małymi oczkami (odpowiedni model z pewnością odnajdziesz wśród naszego asortymentu w kategorii cedzaki, durszlaki, sitka), a potem delikatnie schłodzić, by nabrało wybranego przez nas kształtu. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak krok po kroku przygotować masło z jogurtu naturalnego lub greckiego, to dobrze trafiłeś — w dalszej części tekstu zdradzimy Ci, jak to zrobić!

Jak zrobić masło z jogurtu naturalnego?

Jak zrobić masło z jogurtu naturalnego? Domowe masło z jogurtu naturalnego możesz przygotować w niecałe 10 minut, o ile posiadasz dobry blender lub mikser. Możesz rzecz jasna ubić ręcznie masło w misce lub wysokim pojemniku, ale jest to bardzo czasochłonne. Jak zrobić masło z jogurtu w ekspresowy sposób? Podajemy recepturę!

Składniki:

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 550 ml zimnej wody 
  • 10 kostek lodu
  • Szczypta soli

Niezbędne akcesoria:

Przygotowanie:

Do miski wlej jogurt i dodaj do niego 150 ml zimnej wody. Zacznij miksować, a gdy tłuszcz zacznie oddzielać się od płynnej części, dodaj także sól i dalej ubijaj. Do dużej miski wlej wodę i dodaj do niej lód. Wyciągnij masło łyżką cedzakową i przełóż na sito, a następnie zamocz je w misce z zimną wodą, aby je zahartować i przepłukać. Gotowe masło wyciągnij na ściereczkę i delikatnie uformuj, odciskając nadmiar płynu. Tak przygotowaną masę przełóż do pojemnika albo szczelnie zamykanej maselniczki (na naszej stronie znajdziesz najlepsze modele maselniczek i maselnic, które świetnie sprawdzą się do przechowywania domowego masła, przedłużając jego świeżość). Masło możesz schować do lodówki, aby stwardniało i nabrało odpowiedniej konsystencji.

Jak zrobić masło z jogurtu greckiego?

Zastanawiasz się, jak zrobić masło z jogurtu greckiego? Przygotowanie masła z tego jogurtu jest równie proste, jednakże efekt finalny nieco różni się smakiem. Masło z jogurtu greckiego jest nieco bardziej kwaśne i bardziej intensywne w smaku. Żeby je przygotować, należy najpierw delikatnie schłodzić jogurt, a dopiero potem przejść do jego miksowania z wodą. Ten mały trik pozwoli Ci nieco przyspieszyć proces przygotowywania masła bez wpływu na jego smak. 

Gotowe masło z jogurtu greckiego możesz schłodzić, zamrozić albo od razu posmarować nim swoje ulubione pieczywo. Doskonale sprawdzi się także w tostach, naleśnikach lub placuszkach. Można wykorzystać je jako dodatek do dań mięsnych czy warzywnych, nadając potrawom unikatowego smaku i aromatu.

Czytaj także:

Jak zrobić masło klarowane?

Jak zrobić masło w domu?

Jak zrobić masło czosnkowe?

Jak zrobić masło orzechowe?

Jak zrobić dewolaje, żeby masło nie wypływało?

Jak zrobić masło z awokado?

Jak zrobić masło z jogurtu?

Jak przechowywać masło? Podpowiadamy!

Smażona śmietana – jak ją zrobić i do czego wykorzystać?

8 sposobów na usunięcie tłustych plam z ubrań

Jakie‌ ‌tłuszcze‌ ‌są‌ ‌zdrowe?‌