Jak zrobić masło z jogurtu?

Masło z jogurtu naturalnego — czy to w ogóle możliwe? Ależ oczywiście! Delikatne, kremowe i lekkie masło na bazie jogurtu naturalnego można z łatwością przygotować w domowym zaciszu. Chcesz poznać sposób na jogurtowe masło? Koniecznie sprawdź treść tego artykułu!
Przepis na masło z jogurtu — lekka alternatywa
Masło z jogurtu naturalnego to smaczna alternatywa dla tradycyjnego masła, która jest nieco lżejsza dla żołądka. Przepis na masło z jogurtu jego narodził się zapewne z chęci eksperymentowania w kuchni lub braku mleka. Wersja jogurtowa różni się ono od masła mlecznego zarówno smakiem, jak i konsystencją, oferując delikatniejszy i bardziej orzeźwiający smak.
Jak zrobić masło z jogurtu? Robi się je podobnie do klasycznej wersji, jednakże z małą różnicą — otóż do jogurtu dodaje się wodę, aby łatwiej było oddzielić tłuszcz od serwatki.
Gdy masło zaczyna się formować, należy zahartować je w zimnej wodzie z lodem (przydają się do tego foremki lub woreczki do lodu) i porządnie odcedzić z nadmiaru płynów na sitku z małymi oczkami (odpowiedni model z pewnością odnajdziesz wśród naszego asortymentu w kategorii cedzaki, durszlaki, sitka), a potem delikatnie schłodzić, by nabrało wybranego przez nas kształtu. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak krok po kroku przygotować masło z jogurtu naturalnego lub greckiego, to dobrze trafiłeś — w dalszej części tekstu zdradzimy Ci, jak to zrobić!
Jak zrobić masło z jogurtu naturalnego?
Jak zrobić masło z jogurtu naturalnego? Domowe masło z jogurtu naturalnego możesz przygotować w niecałe 10 minut, o ile posiadasz dobry blender lub mikser. Możesz rzecz jasna ubić ręcznie masło w misce lub wysokim pojemniku, ale jest to bardzo czasochłonne. Jak zrobić masło z jogurtu w ekspresowy sposób? Podajemy recepturę!
Składniki:
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 550 ml zimnej wody
- 10 kostek lodu
- Szczypta soli
Niezbędne akcesoria:
- Sitko o małych oczkach
- Łyżka cedzakowa
- Pojemnik ceramiczny lub szklany
- Mikser
- Czysta ściereczka (przy większej ilości masła przyda Ci się kilka ściereczek — w naszej kategorii ścierki, ściereczki kuchenne znajdziesz całe zestawy ścierek w atrakcyjnych cenach)
- Miarka kuchenna
- Duża miska
Przygotowanie:
Do miski wlej jogurt i dodaj do niego 150 ml zimnej wody. Zacznij miksować, a gdy tłuszcz zacznie oddzielać się od płynnej części, dodaj także sól i dalej ubijaj. Do dużej miski wlej wodę i dodaj do niej lód. Wyciągnij masło łyżką cedzakową i przełóż na sito, a następnie zamocz je w misce z zimną wodą, aby je zahartować i przepłukać. Gotowe masło wyciągnij na ściereczkę i delikatnie uformuj, odciskając nadmiar płynu. Tak przygotowaną masę przełóż do pojemnika albo szczelnie zamykanej maselniczki (na naszej stronie znajdziesz najlepsze modele maselniczek i maselnic, które świetnie sprawdzą się do przechowywania domowego masła, przedłużając jego świeżość). Masło możesz schować do lodówki, aby stwardniało i nabrało odpowiedniej konsystencji.
Jak zrobić masło z jogurtu greckiego?
Zastanawiasz się, jak zrobić masło z jogurtu greckiego? Przygotowanie masła z tego jogurtu jest równie proste, jednakże efekt finalny nieco różni się smakiem. Masło z jogurtu greckiego jest nieco bardziej kwaśne i bardziej intensywne w smaku. Żeby je przygotować, należy najpierw delikatnie schłodzić jogurt, a dopiero potem przejść do jego miksowania z wodą. Ten mały trik pozwoli Ci nieco przyspieszyć proces przygotowywania masła bez wpływu na jego smak.
Gotowe masło z jogurtu greckiego możesz schłodzić, zamrozić albo od razu posmarować nim swoje ulubione pieczywo. Doskonale sprawdzi się także w tostach, naleśnikach lub placuszkach. Można wykorzystać je jako dodatek do dań mięsnych czy warzywnych, nadając potrawom unikatowego smaku i aromatu.
Czytaj także:
Jak zrobić dewolaje, żeby masło nie wypływało?
Jak przechowywać masło? Podpowiadamy!
Smażona śmietana – jak ją zrobić i do czego wykorzystać?
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej