Kilka pomysłów na dania z wędzoną makrelą
Z czym jeść makrelę wędzoną? Przysmak nie tylko na kanapki
Makrela wędzona to tani, a przy tym niezwykle zdrowy dodatek do dań. Ryba jest źródłem selenu wzmacniającego odporność oraz ogólną kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawarte w niej składniki obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Jej regularne jedzenie przyczynia się do ochrony przed miażdżycą i problemami z układem krwionośnym. To źródło kwasów omega-3, witaminy A, a także witamin z grupy B. Dzięki wędzeniu ryba nabiera wyrazistego smaku oraz aromatu.
Czytaj także: Jak zrobić rybę po grecku? 7 rad
Co można zrobić z wędzonej makreli? Zadziwiają szerokie możliwości jej serwowania. Można jeść ją samodzielnie, z dodatkiem czosnku, cebuli, cytryny, a nawet wykorzystać jako składnik sałatki czy pasty na kanapkę. Wędzona makrela urozmaici smak sezonowych warzyw. Ta tłusta ryba pomoże Ci stworzyć sycący obiad. Wzbogaci też kolację. Smaczne dania z jej udziałem to np. krokiety rybno-warzywne czy choćby sałatka. Świetnym połączeniem jest makrela wędzona i makaron oraz warzywa. W ten sposób łatwo stworzysz pełnowartościową przekąskę. Poniżej znajdziesz propozycje przepisów z makrelą wędzoną.
Czytaj także: Jak smażyć łososia?
Wędzona makrela jako baza do pysznych sałatek – smaczna inspiracja na kolację i obiad
Ryba może stanowić bazę dla sałatek. W zależności od zastosowanych dodatków sałatka z makrelą będzie bardziej lub mniej sycąca. Możesz więc zaserwować ją jako danie główne lub jako przekąskę podczas rodzinnych spotkań przy stole.
Przepis na sałatkę z makrelą wędzoną, która może jednocześnie sprawdzić się na obiad, zakłada użycie takich składników jak:
-
30 dag ryby, czyli mniej więcej 1 wędzona makrela,
-
50 dag ryżu,
-
20 dag kukurydzy z puszki,
-
1 cebula czerwona,
-
1 pęczek szczypiorku,
-
0,5 łyżki soku z cytryny.
Czytaj także: Wigilijny karp – jak go dobrze przyrządzić?
Sposób przygotowania tego dania z wędzoną makrelą jest bardzo intuicyjny. Na początek obierz makrelę, pozbądź się ości i podziel ją na kawałki. W międzyczasie gotuj ryż w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Wsyp do miski odcedzoną kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę czerwoną, posiekany szczypiorek i delikatnie wymieszaj wszystko z kawałkami makreli oraz przestudzonym ryżem. Dodaj 0,5 łyżki soku z cytryny. Spróbuj. Dopraw solą i pieprzem.
Wędzoną makrelę użyjesz również do innych sałatek. Świetnie sprawdzi się jako połączenie z: żurawiną, serem mozzarella, pomidorkami cherry, oliwą z oliwek, mixem sałat. Gotową sałatkę umieść na bagietkach w formie pasty albo wyłóż na talerz.
Czytaj także: Łosoś z grilla – 3 pomysły na przepisy
Makrela wędzona z warzywami – danie pełne smaku i wartości odżywczych
Makrelę wędzoną możesz serwować również w towarzystwie warzyw. Wypróbuj np. te pieczone. Marchewka, seler, pietruszka, cebula i oliwki świetnie smakują w wersji z piekarnika. Pokrój je na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem, a następnie zapiekaj z dodatkiem oliwy z oliwek przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. Celsjusza.
Wyłóż na upieczone warzywa kawałki makreli, a do polania całości wykorzystaj sos przygotowany z:
-
20 dag kefiru lub jogurtu,
-
1 limonki,
-
2 łyżek posiekanego szczypiorku oraz 2 łyżek posiekanego koperku,
-
3 łyżek oliwy z oliwek,
-
soli i pieprzu.
Jogurt bądź kefir połącz ze skórką limonki oraz sokiem z niej wyciśniętym. Posiekaj zioła i wsyp do sosu, dodaj oliwę z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Wyrób na jak najbardziej gładką masę.
Wędzona makrela w towarzystwie pieczywa i sera – prosty i smaczny lunch
Twaróg świetnie komponuje się z makrelą. Można połączyć te składniki, by stworzyć smaczny dodatek do chleba lub bułek, idealny na śniadanie lub lunch.
Ten przepis na wędzoną rybę opiera się na takich produktach jak: szczypiorek, twarożek, jogurt grecki, majonez, sól i pieprz. Wszystkie te dodatki wystarczy ze sobą wymieszać, Całość dodaj do obranej i podzielonej na kawałki ryby.
Zaskocz swoich bliskich daniem z wędzoną makrelą i ziemniakami
Idealnym pomysłem na obiad z wędzoną makrelą jest zaserwowanie jej prosto z piekarnika z dodatkiem opiekanych ziemniaczków. Rybę i ziemniaki możesz piec razem w jednym naczyniu żaroodpornym lub zdecydować się na ich osobne przygotowanie.
Ziemniaki wymagają zwykle dłuższej obróbki termicznej. Dlatego ich pieczenie zacznij wcześniej. Makrela jest bardzo smaczna nie tylko z ćwiartkami ziemniaków, ale też z dodatkiem frytek albo purée ziemniaczanego.
Czytaj także: 6 przepisów na karpia w galarecie!
Wędzona makrela jako główny składnik pasty do kanapek – sprawdzone przepisy
Jeżeli masz ochotę na pastę z wędzonej makreli, możesz przyrządzić ją na wiele sposobów. Niektóre przepisy są bardzo minimalistyczne, natomiast inne znacznie bardziej rozbudowane. Pokazuje to, jak uniwersalnym przysmakiem jest makrela.
Czytaj także: Jak zrobić rybę w chrupiącej panierce? Poznaj niezawodny przepis
Klasyczny przepis na pastę z makreli wędzonej opiera się na takich składnikach jak:
-
1 ryba,
-
3-4 jajka,
-
1 cebula,
-
2-3 ogórki konserwowe,
-
2 łyżki majonezu,
-
czosnek, sól i pieprz do smaku.
Obierz rybę – pozbądź się skóry i ości. Umieść ją w miseczce razem z pokrojonymi w kostkę składnikami, przyprawami, czosnkiem przeciśniętym przez wyciskacz do czosnku (praskę), a także majonezem. Całość wymieszaj dokładnie i włóż do lodówki na kilkanaście minut. Podawaj wraz z pieczywem lub grzankami.
Czytaj także: Saute – co to znaczy i co smaży się w ten sposób?
Wędzona makrela z dodatkiem warzyw i ziół – danie idealne na obiad lub kolację
Na obiad lub kolację przyrządź makrelę z dodatkiem ziół prowansalskich, oliwek oraz papryki. Do przygotowania tego przysmaku wystarczy Ci deska do krojenia, na której podzielisz paprykę i oliwki na mniejsze plasterki. Takie dodatki zjesz na surowo, ale świetnie smakują również w wersji prosto z piekarnika.
Czytaj także: Smażenie ryby krok po kroku. Kompletny przewodnik
Co zrobić z wędzonej makreli? Smacznym pomysłem jest wykorzystanie makreli w połączeniu z warzywami do przygotowania paluszków. Na początek ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz je i przeciśnij przez praskę. Dodatkowo posiekaj jajka i dodaj do ziemniaków. Połącz te składniki z obraną makrelą wędzoną, posiekaną natką pietruszki, masłem, żółtkiem i gałką muszkatołową. Z uzyskanego ciasta wyrób jednolitą masę i uformuj paluszki.
Czytaj także: Jak zrobić domowe sushi – co kupić i 3 przepisy
Każdy z nich panieruj w mące ziemniaczanej, w białku z jajka i w bułce tartej. Gotowe przekąski smaż w głębokim tłuszczu albo piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Tego typu danie dobrze smakuje z dodatkiem sosu, np. dipu czosnkowego albo jogurtowo-ziołowego.
Pamiętaj, by ostrożnie jeść rybę z uwagi na obecność ości, które łatwo pominąć w trakcie obierania.
Zaprezentowane przez nas potrawy to tylko niektóre dania, które możesz wykonać z wędzonej makreli. Istnieje jednak życie poza wędzoną rybą. Spróbuj świeżych ryb. Opanieruj, wrzuć na patelnię i zajadaj się ich smakiem!
Czytaj także: Wegańska ryba po grecku – jak to się robi? [90-minutowy przepis]
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej