Kilka pomysłów na dania z wędzoną makrelą

Porady 5.04.2023

Z czym jeść makrelę wędzoną? Przysmak nie tylko na kanapki

Makrela wędzona to tani, a przy tym niezwykle zdrowy dodatek do dań. Ryba jest źródłem selenu wzmacniającego odporność oraz ogólną kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawarte w niej składniki obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Jej regularne jedzenie przyczynia się do ochrony przed miażdżycą i problemami z układem krwionośnym. To źródło kwasów omega-3, witaminy A, a także witamin z grupy B. Dzięki wędzeniu ryba nabiera wyrazistego smaku oraz aromatu.

Czytaj także: Jak zrobić rybę po grecku? 7 rad

Co można zrobić z wędzonej makreli? Zadziwiają szerokie możliwości jej serwowania. Można jeść ją samodzielnie, z dodatkiem czosnku, cebuli, cytryny, a nawet wykorzystać jako składnik sałatki czy pasty na kanapkę. Wędzona makrela urozmaici smak sezonowych warzyw. Ta tłusta ryba pomoże Ci stworzyć sycący obiad. Wzbogaci też kolację. Smaczne dania z jej udziałem to np. krokiety rybno-warzywne czy choćby sałatka. Świetnym połączeniem jest makrela wędzona i makaron oraz warzywa. W ten sposób łatwo stworzysz pełnowartościową przekąskę. Poniżej znajdziesz propozycje przepisów z makrelą wędzoną.

Czytaj także: Jak smażyć łososia?

Wędzona makrela jako baza do pysznych sałatek – smaczna inspiracja na kolację i obiad

Ryba może stanowić bazę dla sałatek. W zależności od zastosowanych dodatków sałatka z makrelą będzie bardziej lub mniej sycąca. Możesz więc zaserwować ją jako danie główne lub jako przekąskę podczas rodzinnych spotkań przy stole.

Przepis na sałatkę z makrelą wędzoną, która może jednocześnie sprawdzić się na obiad, zakłada użycie takich składników jak:

  • 30 dag ryby, czyli mniej więcej 1 wędzona makrela,

  • 50 dag ryżu,

  • 20 dag kukurydzy z puszki,

  • 1 cebula czerwona,

  • 1 pęczek szczypiorku,

  • 0,5 łyżki soku z cytryny.

Czytaj także: Wigilijny karp – jak go dobrze przyrządzić?

Sposób przygotowania tego dania z wędzoną makrelą jest bardzo intuicyjny. Na początek obierz makrelę, pozbądź się ości i podziel ją na kawałki. W międzyczasie gotuj ryż w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Wsyp do miski odcedzoną kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę czerwoną, posiekany szczypiorek i delikatnie wymieszaj wszystko z kawałkami makreli oraz przestudzonym ryżem. Dodaj 0,5 łyżki soku z cytryny. Spróbuj. Dopraw solą i pieprzem.

Wędzoną makrelę użyjesz również do innych sałatek. Świetnie sprawdzi się jako połączenie z: żurawiną, serem mozzarella, pomidorkami cherry, oliwą z oliwek, mixem sałat. Gotową sałatkę umieść na bagietkach w formie pasty albo wyłóż na talerz.

Czytaj także: Łosoś z grilla – 3 pomysły na przepisy

Makrela wędzona z warzywami – danie pełne smaku i wartości odżywczych

Makrelę wędzoną możesz serwować również w towarzystwie warzyw. Wypróbuj np. te pieczone. Marchewka, seler, pietruszka, cebula i oliwki świetnie smakują w wersji z piekarnika. Pokrój je na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem, a następnie zapiekaj z dodatkiem oliwy z oliwek przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. Celsjusza.

Wyłóż na upieczone warzywa kawałki makreli, a do polania całości wykorzystaj sos przygotowany z:

  • 20 dag kefiru lub jogurtu,

  • 1 limonki,

  • 2 łyżek posiekanego szczypiorku oraz 2 łyżek posiekanego koperku,

  • 3 łyżek oliwy z oliwek,

  • soli i pieprzu.

Jogurt bądź kefir połącz ze skórką limonki oraz sokiem z niej wyciśniętym. Posiekaj zioła i wsyp do sosu, dodaj oliwę z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Wyrób na jak najbardziej gładką masę.

Wędzona makrela w towarzystwie pieczywa i sera – prosty i smaczny lunch

Twaróg świetnie komponuje się z makrelą. Można połączyć te składniki, by stworzyć smaczny dodatek do chleba lub bułek, idealny na śniadanie lub lunch.

Ten przepis na wędzoną rybę opiera się na takich produktach jak: szczypiorek, twarożek, jogurt grecki, majonez, sól i pieprz. Wszystkie te dodatki wystarczy ze sobą wymieszać, Całość dodaj do obranej i podzielonej na kawałki ryby.

Zaskocz swoich bliskich daniem z wędzoną makrelą i ziemniakami

Idealnym pomysłem na obiad z wędzoną makrelą jest zaserwowanie jej prosto z piekarnika z dodatkiem opiekanych ziemniaczków. Rybę i ziemniaki możesz piec razem w jednym naczyniu żaroodpornym lub zdecydować się na ich osobne przygotowanie.

Ziemniaki wymagają zwykle dłuższej obróbki termicznej. Dlatego ich pieczenie zacznij wcześniej. Makrela jest bardzo smaczna nie tylko z ćwiartkami ziemniaków, ale też z dodatkiem frytek albo purée ziemniaczanego.

Czytaj także: 6 przepisów na karpia w galarecie!

Wędzona makrela jako główny składnik pasty do kanapek – sprawdzone przepisy

Jeżeli masz ochotę na pastę z wędzonej makreli, możesz przyrządzić ją na wiele sposobów. Niektóre przepisy są bardzo minimalistyczne, natomiast inne znacznie bardziej rozbudowane. Pokazuje to, jak uniwersalnym przysmakiem jest makrela.

Czytaj także: Jak zrobić rybę w chrupiącej panierce? Poznaj niezawodny przepis

Klasyczny przepis na pastę z makreli wędzonej opiera się na takich składnikach jak:

  • 1 ryba,

  • 3-4 jajka,

  • 1 cebula,

  • 2-3 ogórki konserwowe,

  • 2 łyżki majonezu,

  • czosnek, sól i pieprz do smaku.

Obierz rybę – pozbądź się skóry i ości. Umieść ją w miseczce razem z pokrojonymi w kostkę składnikami, przyprawami, czosnkiem przeciśniętym przez wyciskacz do czosnku (praskę), a także majonezem. Całość wymieszaj dokładnie i włóż do lodówki na kilkanaście minut. Podawaj wraz z pieczywem lub grzankami.

Czytaj także: Saute – co to znaczy i co smaży się w ten sposób?

Wędzona makrela z dodatkiem warzyw i ziół – danie idealne na obiad lub kolację

Na obiad lub kolację przyrządź makrelę z dodatkiem ziół prowansalskich, oliwek oraz papryki. Do przygotowania tego przysmaku wystarczy Ci deska do krojenia, na której podzielisz paprykę i oliwki na mniejsze plasterki. Takie dodatki zjesz na surowo, ale świetnie smakują również w wersji prosto z piekarnika.

Czytaj także: Smażenie ryby krok po kroku. Kompletny przewodnik

Co zrobić z wędzonej makreli? Smacznym pomysłem jest wykorzystanie makreli w połączeniu z warzywami do przygotowania paluszków. Na początek ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz je i przeciśnij przez praskę. Dodatkowo posiekaj jajka i dodaj do ziemniaków. Połącz te składniki z obraną makrelą wędzoną, posiekaną natką pietruszki, masłem, żółtkiem i gałką muszkatołową. Z uzyskanego ciasta wyrób jednolitą masę i uformuj paluszki.

Czytaj także: Jak zrobić domowe sushi – co kupić i 3 przepisy

Każdy z nich panieruj w mące ziemniaczanej, w białku z jajka i w bułce tartej. Gotowe przekąski smaż w głębokim tłuszczu albo piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Tego typu danie dobrze smakuje z dodatkiem sosu, np. dipu czosnkowego albo jogurtowo-ziołowego.

Pamiętaj, by ostrożnie jeść rybę z uwagi na obecność ości, które łatwo pominąć w trakcie obierania.

Zaprezentowane przez nas potrawy to tylko niektóre dania, które możesz wykonać z wędzonej makreli. Istnieje jednak życie poza wędzoną rybą. Spróbuj świeżych ryb. Opanieruj, wrzuć na patelnię i zajadaj się ich smakiem!

Czytaj także: Wegańska ryba po grecku – jak to się robi? [90-minutowy przepis]