Obiad z warzywami na patelnię – 3 przepisy

Porady 15.02.2022

Obiad z warzywami na patelnię — warzywa świeże czy mrożone?

Ludzka dieta powinna być bogata w substancje odżywcze i witaminy, a te z kolei występują w najwyższym stężeniu w warzywach i owocach. Jeśli masz ochotę na szybkie i zdrowe danie – ugotuj obiad z warzywami na patelnię. Do przygotowania pożywnego posiłku możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone warzywa. Niska temperatura mrożenia pozwala zachować w warzywach wszystkie cenne składniki. 

Niewątpliwą zaletą mrożonych mieszanek jarzynowych jest możliwość błyskawicznego przygotowania – nie trzeba obierać ani kroić składników, wystarczy wrzucić je do garnka lub na patelnię. Większość mieszanek jest blanszowana przed zamrożeniem, dzięki czemu warzywa po usmażeniu pozostają miękkie i smaczne. Takie mieszanki mają również jedną, główną zaletę – nie psują się! To idealne rozwiązanie dla zapracowanych osób, które nie mają dużo czasu na to, by przyrządzić obiad ze świeżych warzyw na patelnię. Wystarczy wyciągnąć je z zamrażalnika, podsmażyć, przyprawić odpowiednio i pyszny obiad z warzywami na patelni jest gotowy!

Wybierając warzywa na patelnię na obiad w wersji mrożonej, zwróć koniecznie uwagę na ich skład. Niektóre gotowe mieszanki mają w sobie zboża, kwasy tłuszczowe nasycone i soję, które mogą być kłopotliwe dla osób zmagających się z cukrzycą, celiakią czy innymi chorobami. Im krótszy skład, tym lepiej. Świeże warzywa mają olbrzymią ilość wartości odżywczych, ale trzeba szybko je wykorzystać, ponieważ szybko tracą swój piękny wygląd i smak.

Zastanawiasz się, czy jesteś w stanie przygotować smaczny obiad z warzywami z patelni, jeśli gotowanie i pieczenie nie jest Twoją mocną stroną? Z naszego artykułu dowiesz się, jak przygotować posiłki z warzywami palce lizać. Wystarczą Ci zupełnie podstawowe akcesoria i przybory kuchenne takie jak patelnia, nóż i wyobraźnia!

Pomysł na obiad z warzywami na patelnię w wersji włoskiej

Czekasz i czekasz, aż genialny pomysł na obiad z warzywami na patelnię wpadnie Ci do głowy? Już spieszymy na ratunek. Przygotowaliśmy dla Ciebie bajecznie prosty przepis na obiad z warzywami na patelnię inspirowany włoskimi smakami. By przygotować aromatyczny obiad, potrzebujesz następujących składników i akcesoriów:

  • Czerwona papryka
  • Żółta bądź zielona papryka
  • Mała cukinia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Mały bakłażan
  • Natka pietruszki
  • 180 ml oliwy
  • Przyprawa do grilla
  • Nóż pojedynczy
  • Deska do krojenia
  • Patelnia (do tego dania najlepiej sprawdzają się patelnie granitowe)

Przygotowanie:

Na początku zacznij od pokrojenia wszystkich warzyw na desce do krojenia. Bakłażana dodatkowo posyp solą i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. W ten sposób pozbędziesz się z niego nadmiaru goryczy i wody. Następnie wrzuć warzywa do miski i dodaj do nich przyprawę do grilla wraz z oliwą oraz posiekaną natką pietruszki. Starannie wymieszaj wszystkie składniki i zostaw je na jakieś 10-15 minut, następnie rozgrzej patelnię bez wlewania na nią tłuszczu. Wrzuć zamarynowane warzywa na patelnię i smaż ok. 4 minut z każdej strony, aż będą rumiane. Takie warzywa na patelnię to pomysł na szybki obiad. Możesz również wykorzystać je w ramach dodatku do mięs, ryb czy ryżu. Gorąco polecamy dodać je do usmażonego kurczaka. Do tego będzie Ci potrzebna kolejna patelnia (jeśli masz w domu tylko jedną, polecamy zakup zestawu patelni, dzięki któremu przygotujesz każde możliwe danie). Kurczaka zamarynuj w przyprawach i obsmaż równomiernie z każdej strony, aż skórka się zarumieni. Podaj z naszymi warzywami i rozkoszuj się smakiem!

Szybki obiad z warzywami na patelnię

Masz dosłownie chwilę i potrzebujesz pomysłu na szybki obiad z warzywami na patelnię? Nie szukaj w książkach i Internecie. U nas znajdziesz pomysły na szybkie dania z warzywami na patelnię, które przygotujesz z tego, co masz aktualnie w lodówce. Bez dodatkowych zakupów, szybko i sprawnie! Do przyrządzenia szybkiego obiadu z warzyw na patelnię potrzebujesz:

  • Gotową mieszankę warzyw na patelnię (np. śródziemnomorską)
  • Śmietankę (może być kwaśna albo słodka)
  • Masło 
  • Zioła prowansalskie
  • Ryż

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię z tłuszczem, a następnie dodaj odrobinę masła. W garnku wstaw wodę na ryż i poczekaj, aż się zagotuje. Na patelnię wrzuć mieszankę warzywną, dodaj zioła prowansalskie i podsmażaj na małym ogniu. Wrzuć ryż do garnka i ugotuj go na średnio-miękko. Na sam koniec dodaj na patelnię odrobinę śmietanki (nie dopuść, żeby się zważyła). Mieszaj, aż powstanie kremowy, gęsty sos. Ugotowany ryż dodaj do warzyw i przemieszaj. Pozwól mu dogotować się do miękkości i już – szybkie danie z warzywami na patelnię jest gotowe! 

Dietetyczny obiad z warzywami na patelnię

Jeśli jesteś na diecie, wcale nie musisz odpuszczać sobie smażonych potraw – wystarczy, że wybierzesz zdrowe składniki. Z nami przygotujesz dietetyczny obiad z warzywami na patelnię. Do ugotowania pożywnego i szybkiego posiłku na diecie potrzebujesz świeże warzywa i proste akcesoria kuchenne, takie jak nóż pojedynczy oraz obieraczka do warzyw. Przydadzą się również przeróżne mieszanki przypraw, na pewno znajdziesz je w swojej szafce. Jeśli masz problem z posegregowaniem swoich przypraw i potrzebujesz stylowych opakowań – rzuć okiem na przyprawniki, solniczki i pieprzniczki od Tadar.pl. Gwarantujemy, że znajdziesz tam coś dla siebie i swojej przyprawowej kolekcji. Jak zrobić fit obiad z warzywami na patelnię? Już podajemy przepis!

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 3 marchewki
  • 1 duża cukinia
  • Paczka świeżego szpinaku
  • 1 mała papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 plastry korzenia imbiru
  • Świeża kolendra
  • 20 ml oleju sezamowego
  • 50 ml sosu sojowego

Przygotowanie:

Pokrój cukinie na pół i pokrój w plasterki, obierz marchew i również pokrój ją w półplasterki. Następnie podziel brokuł na mniejsze części i sparz we wrzątku przez kilka minut, to samo uczyń z marchewką i cukinią. Pokrój drobno czosnek, imbir oraz kolendrę. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią olej, chili, czosnek i imbir, a po chwili dodaj warzywa. Całość smaż do 10 minut. Na sam koniec dodaj świeży szpinak, wymieszaj całość i wlej sos sojowy. Ten fit obiad z warzywami na patelnię możesz śmiało podać do pieczonej ryby czy chudego, białego mięsa. Smacznego!

Czytaj także:

Jak zrobić warzywa na parze?

Jakie warzywa można jeść na surowo?

Jak pokroić warzywa? 8 metod i akcesoriów!

Jakie warzywa można mrozić?

Jakie warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej?

Patelnia granitowa - 8 rzeczy, które musisz wiedzieć

Jaka patelnia na indukcję? 5 modeli, które warto rozważyć

Patelnie Piccante Starke PRO — idealne do codziennego gotowania

Jak wybrać dobrą patelnię?

Jaka patelnia nieprzywierająca? 7 typów Tadar.pl 

Patelnia stalowa — jak jej używać?

Jak zrobić warzywa na patelnię? 

Jakie warzywa na patelnię są najlepsze? 

Co można zrobić z warzyw na patelnię?