Strogonow – przepis na klasyczne, ciepłe danie

Porady 2.01.2022

Strogonow – przepis. Z czego się składa?

Strogonow to danie będące połączeniem kuchni francuskiej, słynącej ze smażonej polędwicy z dodatkiem sosu oraz kuchni rosyjskiej, charakteryzującej się podawaniem sosu bezpośrednio do jedzenia, a nie osobno. Ze względu na to, że charakterystycznym elementem jest tu mięso wołowe, określa się tę potrawę nazwą „boeuf strogonow”. Pamiętajmy jednak, że przepis można dostosować do swoich potrzeb. Osobom, które nie chcą jeść wołowiny, polecamy zamiast niej mięso wieprzowe lub drobiowe.

W przepisie na strogonowa znajdziemy kawałki mięsa, pieczarki i cebulę. Niektóre receptury zakładają również dodanie przecieru pomidorowego, a także papryki czerwonej czy ogórków kiszonych.

Poniżej kilka wersji przepisu na strogonow, które doskonale nasycą i rozgrzeją, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Decydując się na ugotowanie tego dania, warto zaopatrzyć się w garnek z grubym dnem, np. garnek ze stali nierdzewnej.

Czytaj także: Kurczak pieczony z cytryną na 3 sposoby

Strogonow – przepis tradycyjny

Tradycyjny strogonow przyrządzany jest z wołowiny, a konkretnie z polędwicy wołowej. W klasycznym przepisie na danie, jakim jest strogonow, znajdą się też pieczarki, cebula oraz czerwona papryka. Poniżej znajdziesz konkretne składniki przepisu niezbędne do wykonania tradycyjnego wołowego strogonowa:

  • 25 dag polędwicy wołowej;
  • 1 szklanka bulionu wołowego;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 1 cebula;
  • 20 dag pieczarek;
  • 0,5 czerwonej papryki;
  • 70 ml przecieru pomidorowego;
  • 0,5 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 2 łyżki oleju;
  • ½ łyżeczki ostrej papryki;
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki;
  • pieprz;
  • sól.

Czytaj także: Chłopski garnek – przepis na sprawdzony obiad

Jak przyrządzić boeuf strogonow? Przepis tradycyjny najpierw nakazuje zagotować bulion w garnku pojedynczym. Następnie na desce do krojenia należy podzielić mięso na drobne kawałki. Przełóż je do miski i wymieszaj z łyżką mąki pszennej. Obsmaż mięso na patelni polanej olejem. Teraz włóż mięso do gotującego się bulionu. Dodaj paprykę słodką oraz ostrą. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Zeszklone piórka cebuli dosyp do dania. Podgrzewaj przez kolejne 5 minut. Pokrojone w plastry pieczarki podsmaż 5 minut na patelni i następnie dorzuć do garnka z potrawą. Dodaj paski papryki. Całe danie gotuj przez następnie 5 minut. Posól i popieprz, a także dolej koncentrat i przecier pomidorowy. Doprowadź potrawę do wrzenia i gotuj bez przykrycia przez 5 minut. Smak potrawy możesz wzbogacić np. ogórkiem kiszonym.

Czytaj także: Danie jednogarnkowe z kurczakiem 

Przepis na strogonowa z wieprzowiny

Osobom, które nie przepadają za mięsem wołowym polecamy przepis na strogonowa z wieprzowiny. Receptura tego dania będzie nieco zmodyfikowana i bogatsza od przedstawionej powyżej o 2 łyżki musztardy sarepskiej, jogurt naturalny i pół łyżeczki cukru.

Oczywiście klasyczny przepis na strogonow wieprzowy opiera się praktycznie na tej samej metodzie, co strogonow z mięsem wołowym. Warto jednak nieco urozmaicić tę potrawę o wskazane dodatki. Chcąc przygotować większą ilość strogonowa, powinniśmy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Przygotuj:

  • 1,5 kg polędwicy wieprzowej;
  • 0,5 kg pieczarek;
  • 1 paprykę czerwoną;
  • 1 dużą cebulę;
  • 15 g koncentratu pomidorowego;
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej;
  • 0,5 łyżeczki cukru;
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej;
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej;
  • mały jogurt naturalny;
  • 1 łyżkę mąki;
  • sól;
  • pieprz.

Czytaj także: Jak obliczyć, ile litrów ma garnek?

Jak przyrządzić strogonow z polędwicy wieprzowej? Mięso pokrój nożem pojedynczym w kostkę, podsmaż na patelni. Przełóż je do garnka, wykorzystując do tego odpowiednie akcesoria i przybory kuchenne. Zeszklone wiórki cebuli wraz z plasterkami pieczarek dodaj do mięsa. Dolej około dwie szklanki wody, porcję koncentratu oraz 2 łyżki musztardy. Duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Następnie dodaj paprykę. Dopraw wskazanymi przyprawami. Jeżeli chcesz zagęścić danie, przygotuj mieszankę jogurtu naturalnego i mąki z 1 łyżką strogonowa. Na koniec dolej mieszaninę do potrawy.

Czytaj także: Jakie przyprawy do kurczaka?

Strogonow wołowy

Chcąc przygotować strogonow wołowy, wcale nie musisz używać – tak jak w pierwszym wskazanym przepisie – polędwicy wołowej. Można ją zastąpić rostbefem wołowym albo ligawą. Takie opcje są zdecydowanie tańsze. Wybór tego typu mięsa wiąże się jednak z koniecznością dłuższego gotowania strogonowa z wołowiny. Mięso wołowe inne niż polędwica należy gotować od 30 do 60 minut.

Przepis na strogonow wołowy można wzbogacić dodatkami. Przygotuj zatem nać pietruszki, odrobinę gęstej śmietany czy pieczywo.

Czytaj także: 3 proste przepisy na makaron z kurczakiem

Strogonow z szynki

Przygotowanie strogonowa z szynki opiera się na tych samych zasadach, co wykonanie dania z innymi typami mięs. Warto jednak pamiętać, by śledzić czas gotowania. To od typu mięsa zależy, jak długo potrawa powinna być poddawana obróbce termicznej. Najlepiej co kilka minut sprawdzać, czy mięso jest surowe, czy już ugotowane. Wówczas będziemy mieć pewność, że jedzenie nadaje się już do spożycia.

Czytaj także: Jak rozmrozić mięso? 6 złotych rad od Tadar.pl

Strogonow z indykiem

Szybszy w przygotowaniu i z pewnością o wiele łatwiej strawny jest strogonow z indykiem. Takie danie dobrze sprawdzi się latem, kiedy nie potrzebujemy tak sycącego mięsa, jak wołowina. Sposób przyrządzenia strogonowa z indyka przypomina przepis tradycyjny. Gdy jednak zależy nam na drobnej odmianie, możemy pokrojone mięso zamarynować w oleju z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki, soli oraz pieprzu, a następnie odstawić na 20 minut do lodówki.

Pozostałe czynności związane ze zrobieniem strogonowa z indyka przypominają te przedstawione w omówionych już w artykule przepisach.

Czytaj także: Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? 6 pomysłów na marynatę do kurczaka na grilla

Strogonow z kurczaka

Smacznym daniem, niewymagającym użycia całego zestawu garnków, jest strogonow z kurczaka. Dzięki temu, że kurczak stosunkowo szybko poddaje się procesowi podsmażania, wszystkie składniki można od razu smażyć w jednym naczyniu. Oczywiście, należy robić to stopniowo. To oznacza, że najpierw podsmażamy w garnku cebulę z pieczarkami. Kiedy woda z grzybów wyparuje, dorzucamy pokrojonego na kawałki kurczaka z przyprawami. Gdy mięso przestanie być surowe, dodajemy kolejne składniki – koncentrat pomidorowy, kawałki papryki czy ogórki kiszone.

Strogonow z piersią kurczaka to pomysł na smaczny i szybki obiad. Krótszy czas przyrządzenia przemawia za tym, by właśnie tę wersję zaserwować swoim bliskim.