Co można zrobić z liści kalarepy?
Liście kalarepy – tak, są jadalne!
Czy liście kalarepy są jadalne? Jak najbardziej! Chociaż bardzo często odrywamy je i wyrzucamy bądź nawet kupujemy kalarepę bez nich, ten składnik może okazać się bardzo ciekawym w smaku i wartościowym dodatkiem wielu dań. Liście kalarepy mogą wzbogacić niejedną zupę czy też sałatkę, ale przede wszystkim będą pysznie smakować na surowo. Liście z kalarepy to idealna przekąska, gdy akurat masz ochotę na coś zielonego. Możesz też zamknąć je wsłoiki na zimę, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok.
Czytaj także:
- Czy liście rzodkiewki są jadalne? 2 przepisy!
- Czy liście selera są jadalne? Co z nich zrobić?
- Liście orzecha włoskiego – co można z nich zrobić?
- Co można zrobić z liści winogron?
Liście kalarepy – jak przyrządzić?
Jak wykorzystać liście kalarepy? To dobre pytanie. Tak naprawdę sky is the limit. Jeśli właśnie przygotowujesz zupę, możesz dorzucić je, by wzbogacić smak bulionu. Liście kalarepy mają bardzo delikatny smak, tylko trochę przypominający intensywny smak młodej kalarepy. Dlatego świetnie nadaje się jako dodatek do czegoś większego. Nie rób z nich kalarepowej zupy, bo się zawiedziesz. Jeśli jednak dorzucisz je do jarzynowej czy nawet rosołu, możesz dać się pozytywnie zaskoczyć.
Gdzie jeszcze sprawdzą się liście kalarepy? Jak przyrządzić ten składnik? Możesz go zblanszować i jeść na surowo, dodać do sałatki, koktajlu czy nawet usmażyć w cieście na głębokim oleju. Eksperymentuj, a z pewnością Ci się to opłaci. Pamiętaj jednak, by mieć przy sobie kilka akcesoriów.
- Durszlak pomoże Ci w dokładnym umyciu liści pod bieżącą wodą. To często dość ubrudzona część warzywa.
- Nożyczki umożliwią Ci pozbycie się bardziej zniszczonych części liści, przy jednoczesnym zaoszczędzeniu tych fragmentów, które są zdrowe.
Czytaj także:
- Co można zrobić z liści jarmużu?
- Botwina – przepisy na wykorzystanie liści buraka
- Co można zrobić z liści kalafiora?
- Żywokost lekarski – właściwości, zastosowanie, uprawa
Liście kalarepy – przepis
Jak przyrządzić liście kalarepy? Przepisy na tę część warzywa są przeróżne. Tak naprawdę musisz pamiętać o jednym – liście zawsze warto czymś doprawić, chyba że traktujesz je wyłącznie jako przekąskę. Świetnie smakują z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Pasować będzie do nich również cebula, która podkręci ostrość liści. Zrób z nich pyszne pesto! Jak? Umyj liście kalarepy, wrzuć do malaksera razem z dwoma ząbkami czosnku, nasionami słonecznika, oliwą, sokiem z cytryny i solą oraz pieprzem. Rozdrobnij wszystko i gotowe.
Jak inaczej zajadać liście kalarepy? Przepis na koktajl z pewnością Ci się spodoba. W zielonym koktajlu powinien znaleźć się banan i gruszka, a także szklanka soku pomarańczowego oraz liście kalarepy – cała garść. Wszystko zblenduj i przelej do szklanek. Proste? Oczywiście, że tak!
Czytaj także:
- Liście wiśni – właściwości i zastosowanie w kuchni
- Co można zrobić z liści rabarbaru?
- Czosnek niedźwiedzi – właściwości, przepisy, uprawa, przeciwwskazania
- Pesto z czosnku niedźwiedziego na kilka sposobów
Liście kalarepy do zupy
Gdzie jeszcze sprawdzą się liście kalarepy? Zupa to oczywisty wybór. Chociażby dlatego, że do bulionów i zup dodajemy zwykle wszystko, co znajduje się w lodówce, by to przerobić i pozbyć się zalegających półproduktów. Liście kalarepy do zupy nadają się doskonale. Są delikatne, ale wartościowe. Możesz zagęścić nimi zupę jarzynową czy też dodać posiekane kawałki liści do intensywnego bulionu w stylu chińskim. Przyda Ci się tylkogarnek i pomysł na smaczną zupę. Liście sprawdzą się nawet w pomidorówce!
Duszone liście kalarepy
Duszone liście kalarepy to świetny dodatek do ziemniaków i kotleta – niedzielnego zestawu obiadowego. Możesz udusić je na parze lub po prostu zblanszować w gorącej wodzie. Gdy położysz je na patelni z masłem, także zwiędną (podobnie jak szpinak) i nadadzą się do dalszej obróbki. Dodaj do nich sól i pieprz, a także odrobinę soku z cytryny.
Liście kalarepy na surowo
Liście kalarepy na surowo także dobrze się sprawdzą. Sięgnij po nie po prostu jak po przekąskę. Umyj, osusz i zajadaj. To smaczny i przede wszystkim zdrowy dodatek do Twojej diety. Gdy masz ochotę na coś niekonwencjonalnego bądź po prostu brakuje Ci pomysłów na przerobienie liści, chwyć je w dłoń i jedz na surowo. Takie też są pyszne!
Liście kalarepy to nietypowy, a jednak niezwykle pyszny dodatek, który możesz śmiało wykorzystać w swojej kuchni. Kto by pomyślał, prawda?
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej