Co można zrobić z liści rabarbaru?

Niektóre liście zajadamy ze smakiem i cieszymy się ich niezwykłymi właściwościami. O tym, że niektóre z nich są jadalne, dowiadujemy się często dość późno, przeglądając strony z przepisami. Inne jednak nie są jadalne i nie powinny być spożywane. Tak jest chociażby z liśćmi rabarbaru, które zawierają bardzo dużo szczawianu i mogą powodować zatrucie. Istnieje jednak kilka sposobów na to, by dobrze je wykorzystać…poza kuchnią.
Liście rabarbaru – właściwości
Chociaż rabarbar także jest warzywem, które zawiera kwas szczawiowy, to właśnie w liściach jest on skumulowany i dostępny w największych ilościach. Szczawiany w organizmie mogą powodować gromadzenie się kryształków w narządach, a także tworzenia się kamieni i niewydolności nerek. Oczywiście tak dzieje się tylko w sytuacji, w której szczawiany stanowią duży element naszej diety.
Liście rabarbaru zawierają bardzo dużo tego składnika i dlatego nie są jadalne i nie powinny być używane w kuchni. Warto jednak pamiętać, że zatrucie liśćmi rabarbaru jest bardzo rzadkie. Trzeba byłoby bowiem zjeść ich naprawdę spore ilości.
Pamiętaj zatem – jedz rabarbar, liście lepiej sobie odpuść. Nie wyrzucaj ich jednak, bo mogą przydać Ci się w ogrodzie.
Czytaj także:
- Czy liście rzodkiewki są jadalne? 2 przepisy
- Czy liście selera są jadalne? Co z nich zrobić?
- Liście orzecha włoskiego – co można z nich zrobić?
- Co można zrobić z liści winogron?
Liście rabarbaru – zastosowanie
Jak wykorzystać liście rabarbaru? Z całą pewnością nie do gotowania pysznych kompotów czy zup. Nie nadają się do przetworów ani deserów, jednak mogą być wykorzystane w inny sposób. Co kryją w sobie liście rabarbaru. Zastosowanie tego składnika jest dla niektórych zaskakujące, ale liście tego warzywa mogą okazać się bardzo przydatne w sytuacji, w której Twój ogród opanowały mszyce. Wszystko dzięki wspomnianemu kwasowi szczawiowemu, który odstrasza i niweluje mszyce. Jeśli więc borykasz się z ogrodowymi problemami, liście rabarbaru mogą Ci pomóc.
Czytaj także:
- Co można zrobić z liści jarmużu?
- Botwina – przepisy na wykorzystanie liści buraka
- Co można zrobić z liści kalafiora?
- Żywokost lekarski – właściwości, zastosowanie, uprawa
Liście rabarbaru – zastosowanie w ogrodzie
Jak wykorzystać liście rabarbaru? Zastosowanie w ogrodzie tych niepozornych roślin jest dość interesujące. Możesz przeznaczyć je na kompost, by później zasilić swoje rośliny i nawozić je w sposób całkowicie naturalny. To bezpieczny sposób, nawet pomimo zawartości kwasu szczawiowego. Kompostowanie liści rabarbaru jest bezpieczne.
Oprócz tego możesz zrobić z nich także oprysk i to nie tylko na mszyce. W ten sposób możesz odstraszyć też innych nieproszonych gości, na przykład ślimaki czy gąsienice, ale również przędziorki i wgryzki szczypiorka. Jeśli swój ogródek prowadzisz w duchu zero waste, to tym bardziej dobra wiadomość.
Co przyda Ci się, by przerobić liście rabarbaru? Nożyczki umożliwią Ci odcięcie liści w sposób, który nie uszkodzi samego warzywa. Szkoda pozbywać się dobrego rabarbaru, który może być przeznaczony do zrobienia ciasta czy kompotu. Miska pozwoli na wygodne zalanie wrzątkiem liści i odstawienie ich do ostygnięcia. Lepiej używać do tego misy niż garnki, które mogą zostać zniszczone przez kwas zawarty w liściach. Słoiki to dobre naczynie do przetrzymywania oprysku. Wlewaj go do słojów ostrożnie – może przydać Ci się także lejek, by nie rozlać zawartości.
Czytaj także:
- Liście chrzanu – wykorzystanie na 3 sposoby
- Liście wiśni – właściwości i zastosowanie w kuchni
- Czosnek niedźwiedzi – właściwości, przepisy, uprawa, przeciwwskazania
- Jak zrobić kompot z rabarbaru?
- Ciasto drożdżowe z rabarbarem – pyszny przepis, któremu każdy podoła
Liście rabarbaru na kompost
Czy przyda Ci się gnojówka z liści rabarbaru? Zastosowanie jej z całą pewnością spodoba Ci się, jeśli masz w ogrodzie ślimaki, które dają Ci się we znaki. Jak zrobić gnojówkę? Kilogram liści ułóż w wiadrze, a następnie zalej wodą – 10 litrów powinno wystarczyć. Po tygodniu gnojówka będzie gotowa do wykorzystania. Nie musisz jej rozcieńczać, by odstraszyć ślimaki. Wylej gnojówkę na ziemię dookoła zaatakowanych roślin. Dzięki temu ślimaki szybko opuszczą Twoje terytorium. Uważaj jednak, by nie opryskać roślin, które mogą ucierpieć w kontakcie z mocną gnojówką. Liście rabarbaru na kompost nadają się doskonale. Możesz z nich jednak zrobić także roztwór na mszyce.
Liście rabarbaru na mszyce
Liście rabarbaru na mszyce to sprawdzony sposób naturalnego pozbywania się tych owadów. Na kilogram liści potrzebujesz takiej samej ilości wody, co do gnojówki. Tę jednak zagotuj, a następnie zalej nią liście i odstaw je, by ostygły. Wywar przecedź i wlej do słoików oraz spryskiwacza. Możesz podlewać nim rośliny i opryskiwać je.
Liście rabarbaru warto zachować, nawet pomimo tego, że nie są jadalne. Mogą uratować Cię przed plagą mszyc bądź ślimaków.
Warto przeczytać

Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej
Sałatka grecka - najlepszy przepis!
Marzysz o wakacjach nad Morzem Śródziemnym? Chcesz poczuć smak Grecji bez wychodzenia z domu? Sałatka grecka to doskonały sposób, by choć na chwilę przenieść się na słoneczne wyspy Hellady! To proste, ale też niezwykle smaczne danie cieszy się popularnością na całym świecie nie bez powodu - łączy w sobie świeżość warzyw, słoność sera feta i czarnych oliwek oraz aromatyczność ziół i oliwy z oliwek. W tym artykule podzielimy się sprawdzonym przepisem na autentyczną sałatkę grecką, która podbije serca i podniebienia Twoich bliskich. Poznasz także różne warianty tego klasycznego dania i odkryjesz, dlaczego warto włączyć je do swojego kulinarnego repertuaru. Gotowy na małą podróż do Grecji? Zaczynajmy!
czytaj więcej