Liście wiśni – właściwości i zastosowanie w kuchni

Niektóre liście zajadamy chętnie. To chociażby liście rzodkiewki, selera, buraka czy nawet winogron, które dzięki kuchni greckiej i bałkańskiej stały się popularne. Inne nie są tak znane, jak byśmy tego chcieli. Tak jest w przypadku liści wiśni, które charakteryzują się interesującymi właściwościami i z całą pewnością warto pamiętać o nich w kuchni. Czy jednak zawsze się sprawdzą?
Liście wiśni – świetny dodatek w kuchni
Liście wiśni to nietypowy dodatek, który jest jednak na tyle interesujący, iż warto poznać jego zastosowanie. Kiedyś korzystano z nich znacznie częściej, gdyż były bardzo znane w medycynie ludowej. Fermentowano je, suszono i korzystano z właściwości, których mają całkiem sporo. Czym charakteryzują się liście wiśni? Zastosowanie zwykle związane jest z dodawaniem tego składnika do przetworów, na przykład kiszonych ogórków czy nalewek. Jednak można także pić herbatki i napary z nich. Dlaczego warto?
Czytaj także:
- Czy liście rzodkiewki są jadalne? 2 przepisy
- Czy liście selera są jadalne? Co z nich zrobić?
- Liście orzecha włoskiego – co można z nich zrobić?
- Co można zrobić z liści winogron?
Liście wiśni – właściwości
Co kryją w sobie liście wiśni? Właściwości lecznicze przede wszystkim. Taką wiedzę otrzymaliśmy od naszych pradziadków, jednak należy wiedzieć, że w medycyna konwencjonalna nie widzi celu w stosowaniu tego składnika. Liście wiśni zawierają związki fenolowe, które działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dodatkowo polifenole umożliwiają szybkie wymiatanie wolnych rodników, które odpowiadają za starzenie się organizmu. Kiedyś wierzono, że napary z liści wiśni mogą zniwelować bóle reumatyczne i wesprzeć pracę nerek. Działały napotnie, co pomagało w trakcie przeziębień, a także chroniły układ pokarmowy. Należy jednak pamiętać, że liście wiśni są składnikiem trującym – zawierają bowiem cyjanowodór. W mniejszych ilościach nie stanowią zagrożenia, jednak przyswajane regularnie mogą być niebezpieczne dla organizmu. Czy więc warto spożywać liście wiśni? Właściwości tego składnika są interesujące, jednak powinien on być stosowany z umiarem i rozsądkiem.
Czytaj także:
- Co można zrobić z liści jarmużu?
- Botwina – przepisy na wykorzystanie liści buraka
- Co można zrobić z liści kalafiora?
- Żywokost lekarski – właściwości, zastosowanie, uprawa
Liście wiśni do ogórków
Liście wiśni do ogórków stosowane są niezwykle często – podobnie jak liście winogron, porzeczki czy nawet dębu. To ciekawy dodatek, który pozwala na wyczarowanie naprawdę wyjątkowego smaku kiszonek. Liście wiśni do kiszenia ogórków nie uratują oczywiście źle przygotowanej kiszonki, jednak mogą zapobiec słoikowej tragedii. Jakiej? Co dają liście wiśni w ogórkach?
Dzięki garbnikom, które chronią przed rozbijaniem pektyn, umożliwiają zachowanie chrupkości ogórków. To sprawia, że kiszonki nie są miękkie po wyciągnięciu ze słoika i nadal zachowują swoją konsystencję. Są idealnie zakonserwowane, a jednocześnie po prostu pyszne! Wystarczy, że włożysz jeden lub dwa liście we wszystkiesłoiki, w których przygotowujesz kiszonki. Najpierw jednak przerzuć je nadurszlak, by móc dokładnie umyć liście, które mogą być brudne. To nie wróżyłoby niczego dobrego Twoim kiszonkom.
Czytaj także:
- Liście chrzanu – wykorzystanie na 3 sposoby
- Co można zrobić z liści rabarbaru?
- Czosnek niedźwiedzi – właściwości, przepisy, uprawa, przeciwwskazania
- Jak zrobić sok z wiśni w sokowniku?
- Jak zrobić kompot z wiśni?
Liście wiśni do aronii
Gdzie jeszcze sprawdzą się liście wiśni? Do nalewki czy soku z aronii możesz je wrzucić bez wahania, by uzyskać naprawdę idealny smak. Po co liście wiśni do aronii dodaje się już na etapie robienia soku w sokowniku lub przygotowywania nalewki? Nie lepiej dodać trochę soku z wiśni? Otóż liście wiśni są w stanie zniwelować gorzki smak aronii. Im ich więcej, tym bardziej neutralna staje się goryczka. Możesz więc uzyskać sok, który nie będzie zmuszać twarzy pijących do niekontrolowanego wyginania się. Jeśli masz wiśnię rosnącą w ogródku, chwyć nożyczki i obetnij około 30 liści. Na 3 kilogramy aronii będzie ich w sam raz.
Liście wiśni – co zrobić?
Oczywiście możesz sięgnąć również po suszone liście wiśni, z których z łatwością zrobisz napar. Możesz pić go przy przeziębieniach oraz infekcjach dróg oddechowych. Pamiętaj jednak, by nie przesadzać z ilością tego naparu. Lepiej stosować go rzadziej, niż martwić się konsekwencjami. W herbatach używa się także fermentowane liście wiśni. Mają trochę inny smak, ale także są bezpieczniejsze. Podczas fermentacji część związków cyjanku zostaje zniwelowana.
Liście wiśni to ciekawy dodatek, który warto mieć na uwadze podczas robienia kiszonek. Jednak pamiętaj, że należy zachować przy nich ostrożność.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej