Forszmak – przepis na to regionalne danie
Forszmak – przepis na coś apetycznego
Przepis na oryginalny forszmak narodził się dawno temu na terenie Niemiec. Sama nazwa odnosi się do dwóch słów: „vor” oznaczający przystawkę i schmackhaft oznaczający coś apetycznego. Początkowo danie podawane było w formie zapiekanki z ziemniaków, mięsa, ryb i warzyw, podlanej gęstym sosem i posypanej tartym serem. Dopiero po tym, jak forma tego dania dotarła do Polski, narodził się lubelski, regionalny forszmak, przygotowywany w pojedynczym garnku. Zapiekanka zmieniła swoją formę na gulasz mniej więcej w czasach komunizmu. Ziemniaki zastąpiła większa ilość mięsa, ogórki kiszone i pomidorowy sos. W dalszej części artykułu znajdziesz przepis na forszmak, który skradnie serca twoich wszystkich.
Forszmak weselny – przepis. Z czego się składa?
Zastanawiasz się, co zaserwować gościom na swoim przyjęciu weselnym? A może gościłeś na weselu i zasmakował ci podawany tam gulasz? To z pewnością był forszmak! Zdradzimy ci przepis na forszmak weselny – idealnie sycący i aromatyczny! Do jego przygotowania wystarczy zestaw garnków oraz podstawowe akcesoria i przybory kuchenne (łyżka, nóż pojedynczy, nabierka oraz deska do krojenia)
Składniki:
- 700 g mięsa ze schabu
- 700 g kiełbasy
- 2 kości wieprzowe
- 5 ogórków kiszonych
- 2 ząbki czosnku
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Majeranek
- Pieprz
- Ostra papryka suszona
- Łyżeczka cukru
- Mała puszka koncentratu pomidorowego
- 50 g mąki
- 100 ml oleju
Ugotuj bulion z 2 litrów wody – dodaj do niego ziele, liść laurowy i kości. Pokrój mięso w kostkę, a potem podsmaż na tłuszczu, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Następnie wrzuć do garnka i dodaj całą puszkę koncentratu, gotując wszystko przez pół godziny. Pokrój kiełbasę w plasterki. Weź garnek ze stali nierdzewnej albo solidną patelnię i wrzuć tam kiełbasę. Podsmaż mięso, aż się zrumieni i wrzuć do reszty składników. Pokrój ogórki oraz czosnek i wrzuć do garnka z bulionem i resztą składników. Na sam koniec przygotuj zaprawkę z mąki, 100 ml wody oraz koncentratu pomidorowego i przypraw go, a potem dodaj do garnka. Całość duś pod przykryciem około 20 minut.
Forszmak lubelski przepis – spróbuj regionalnego dania
Forszmak lubelski to jeden z bardzo ważnych elementów kuchni kresowej. Podawany od dawien dawna gulasz kojarzony jest z tym regionem Polski. Do jego przygotowania używa się wędliny, kiełbasy, boczku albo innego rodzaju mięsa. Poznaj nasz wyjątkowy przepis na forszmak lubelski z wędliny (wzbogaciliśmy klasyczny przepis na forszmak lubelski odrobiną szynki i kiełbasy).
Składniki:
- 300 g kiełbasy wędzonej
- 200 g szynki gotowanej
- 400 g mięsa z łopatki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 duża papryka
- 6 ogórków kiszonych
- 6 pieczarek
- 1l bulionu warzywnego bądź drobiowego
- Mała puszka koncentratu pomidorowego
- Liść laurowy
- Słodka papryka suszona
- Majeranek
- Ostra papryka suszona
- Sól
- Pieprz
- Olej
Do dużego garnka wlej bulion i przypraw zielem angielskim oraz liściem laurowym. Pokrój wieprzowinę, kiełbasę oraz szynkę w kostkę i obsyp solą oraz pieprzem. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na niej mięso, aż będzie rumiane, następnie wrzuć je do bulionu. Teraz pokrój cebulę, paprykę, pieczarki i czosnek i podsmaż na patelni, po czym dorzuć do garnka z bulionem. Przypraw ostrą i słodką papryką wedle uznania oraz majerankiem.
Gotuj około 15 minut, a po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy rozrobiony ze śmietanką i mieszaj energicznymi ruchami. Na sam koniec pokrój ogórki kiszone i dorzuć je do garnka. Forszmak lubelski z tego przepisu gotuj przez około 45 minut i podawaj z chlebem – a najlepiej w chlebie!
Przepis na forszmak z kurczaka
Masz ochotę na gulasz z lżejszego, białego mięsa? Spróbuj przygotować forszmak z kurczaka z naszego przepisu. Gwarantujemy pełnię smaku i szybki czas przygotowania. Jak wygląda nasz pomysł na forszmak z kurczaka?
Oto składniki:
- 10 g masła
- 10 g oliwy
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 1 papryka
- 1l bulionu
- 1 puszka kukurydzy
- 400 g filetu z kurczaka
- 1 mała puszka przecieru pomidorowego
- 3 ogórki kiszone
- Majeranek
- Słodka papryka suszona
- Sól
- Pieprz
W dużym garnku rozpuść masło oraz oliwę. Pokrój cebulę oraz pieczarki i przełóż je do miski. Następnie pokrój paprykę i podsmaż ją w garnku około 7 minut. Gdy zmięknie, dorzuć do niej cebulę oraz pieczarki i przypraw papryką, solą oraz pieprzem. Wymieszaj i duś przez 5 minut. Kolejnym krokiem jest wlanie bulionu do garnka i powolne gotowanie. Teraz wyciągnij patelnię i podsmaż na niej ok. 7 minut uprzednio pokrojonego kurczaka. Przypraw go solą, pieprzem oraz majerankiem i po usmażeniu wrzuć do garnka.
Następnie pokrój ogórka kiszonego i dodaj do garnka z resztą składników. Na sam koniec dodaj puszkę przecieru pomidorowego i wymieszaj. Gulasz gotuj przez kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas. Forszmak z kurczaka z tego przepisu podbije twoje serce i zniewoli kubki smakowe!
Przepis na forszmak z pieczarkami – zmodyfikuj tradycyjne danie
Jesteś fanem grzybów i lubisz ich smak w domowych daniach? Polecamy wykorzystanie oryginalnego przepisu na forszmak i dodanie do niego ważnego składnika – pieczarek. Sięgnij zatem po przepis na forszmak z pieczarkami. Pamiętaj, w kuchni ogranicza cię tylko fantazja! Baw się i twórz pyszne dania dopasowane do swojego gustu i smaku.
Czytaj także:
Pieczarki z grilla na 13 sposobów
Zasady przechowywania warzyw i owoców
Kurczak pieczony z cytryną na 3 sposoby
Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? 6 pomysłów na marynatę do kurczaka na grilla
3 proste przepisy na makaron z kurczakiem
Jak rozmrozić mięso? 6 złotych rad od Tadar.pl
Danie jednogarnkowe z kurczakiem
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej