Forszmak – przepis na to regionalne danie

Porady 18.01.2022

Forszmak – przepis na coś apetycznego

Przepis na oryginalny forszmak narodził się dawno temu na terenie Niemiec. Sama nazwa odnosi się do dwóch słów: „vor” oznaczający przystawkę i schmackhaft oznaczający coś apetycznego. Początkowo danie podawane było w formie zapiekanki z ziemniaków, mięsa, ryb i warzyw, podlanej gęstym sosem i posypanej tartym serem. Dopiero po tym, jak forma tego dania dotarła do Polski, narodził się lubelski, regionalny forszmak, przygotowywany w pojedynczym garnku. Zapiekanka zmieniła swoją formę na gulasz mniej więcej w czasach komunizmu. Ziemniaki zastąpiła większa ilość mięsa, ogórki kiszone i pomidorowy sos. W dalszej części artykułu znajdziesz przepis na forszmak, który skradnie serca twoich wszystkich. 

Forszmak weselny – przepis. Z czego się składa?

Zastanawiasz się, co zaserwować gościom na swoim przyjęciu weselnym? A może gościłeś na weselu i zasmakował ci podawany tam gulasz? To z pewnością był forszmak! Zdradzimy ci przepis na forszmak weselny – idealnie sycący i aromatyczny! Do jego przygotowania wystarczy zestaw garnków oraz podstawowe akcesoria i przybory kuchenne (łyżka, nóż pojedynczy, nabierka oraz deska do krojenia)

Składniki:

  • 700 g mięsa ze schabu
  • 700 g kiełbasy 
  • 2 kości wieprzowe
  • 5 ogórków kiszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Majeranek
  • Pieprz
  • Ostra papryka suszona
  • Łyżeczka cukru
  • Mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 50 g mąki
  • 100 ml oleju

Ugotuj bulion z 2 litrów wody – dodaj do niego ziele, liść laurowy i kości. Pokrój mięso w kostkę, a potem podsmaż na tłuszczu, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Następnie wrzuć do garnka i dodaj całą puszkę koncentratu, gotując wszystko przez pół godziny. Pokrój kiełbasę w plasterki. Weź garnek ze stali nierdzewnej albo solidną patelnię i wrzuć tam kiełbasę. Podsmaż mięso, aż się zrumieni i wrzuć do reszty składników. Pokrój ogórki oraz czosnek i wrzuć do garnka z bulionem i resztą składników. Na sam koniec przygotuj zaprawkę z mąki, 100 ml wody oraz koncentratu pomidorowego i przypraw go, a potem dodaj do garnka. Całość duś pod przykryciem około 20 minut.

Forszmak lubelski przepis – spróbuj regionalnego dania

Forszmak lubelski to jeden z bardzo ważnych elementów kuchni kresowej. Podawany od dawien dawna gulasz kojarzony jest z tym regionem Polski. Do jego przygotowania używa się wędliny, kiełbasy, boczku albo innego rodzaju mięsa. Poznaj nasz wyjątkowy przepis na forszmak lubelski z wędliny (wzbogaciliśmy klasyczny przepis na forszmak lubelski odrobiną szynki i kiełbasy).

Składniki:

  • 300 g kiełbasy wędzonej
  • 200 g szynki gotowanej
  • 400 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 duża papryka
  • 6 ogórków kiszonych
  • 6 pieczarek
  • 1l bulionu warzywnego bądź drobiowego
  • Mała puszka koncentratu pomidorowego
  • Liść laurowy
  • Słodka papryka suszona
  • Majeranek
  • Ostra papryka suszona
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Do dużego garnka wlej bulion i przypraw zielem angielskim oraz liściem laurowym. Pokrój wieprzowinę, kiełbasę oraz szynkę w kostkę i obsyp solą oraz pieprzem. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na niej mięso, aż będzie rumiane, następnie wrzuć je do bulionu. Teraz pokrój cebulę, paprykę, pieczarki i czosnek i podsmaż na patelni, po czym dorzuć do garnka z bulionem. Przypraw ostrą i słodką papryką wedle uznania oraz majerankiem.

Gotuj około 15 minut, a po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy rozrobiony ze śmietanką i mieszaj energicznymi ruchami. Na sam koniec pokrój ogórki kiszone i dorzuć je do garnka. Forszmak lubelski z tego przepisu gotuj przez około 45 minut i podawaj z chlebem – a najlepiej w chlebie!

Przepis na forszmak z kurczaka

Masz ochotę na gulasz z lżejszego, białego mięsa? Spróbuj przygotować forszmak z kurczaka z naszego przepisu. Gwarantujemy pełnię smaku i szybki czas przygotowania. Jak wygląda nasz pomysł na forszmak z kurczaka?

Oto składniki:

  • 10 g masła
  • 10 g oliwy
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 papryka
  • 1l bulionu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 1 mała puszka przecieru pomidorowego
  • 3 ogórki kiszone
  • Majeranek
  • Słodka papryka suszona
  • Sól 
  • Pieprz 

W dużym garnku rozpuść masło oraz oliwę. Pokrój cebulę oraz pieczarki i przełóż je do miski. Następnie pokrój paprykę i podsmaż ją w garnku około 7 minut. Gdy zmięknie, dorzuć do niej cebulę oraz pieczarki i przypraw papryką, solą oraz pieprzem. Wymieszaj i duś przez 5 minut. Kolejnym krokiem jest wlanie bulionu do garnka i powolne gotowanie. Teraz wyciągnij patelnię i podsmaż na niej ok. 7 minut uprzednio pokrojonego kurczaka. Przypraw go solą, pieprzem oraz majerankiem i po usmażeniu wrzuć do garnka. 

Następnie pokrój ogórka kiszonego i dodaj do garnka z resztą składników. Na sam koniec dodaj puszkę przecieru pomidorowego i wymieszaj. Gulasz gotuj przez kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas. Forszmak z kurczaka z tego przepisu podbije twoje serce i zniewoli kubki smakowe!

Przepis na forszmak z pieczarkami – zmodyfikuj tradycyjne danie

Jesteś fanem grzybów i lubisz ich smak w domowych daniach? Polecamy wykorzystanie oryginalnego przepisu na forszmak i dodanie do niego ważnego składnika – pieczarek. Sięgnij zatem po przepis na forszmak z pieczarkami. Pamiętaj, w kuchni ogranicza cię tylko fantazja! Baw się i twórz pyszne dania dopasowane do swojego gustu i smaku.

Czytaj także:

Jak sparzyć pomidory?

Pieczarki z grilla na 13 sposobów

Zasady przechowywania warzyw i owoców

Kurczak pieczony z cytryną na 3 sposoby

Jakie przyprawy do kurczaka?

Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? 6 pomysłów na marynatę do kurczaka na grilla

3 proste przepisy na makaron z kurczakiem

Jak rozmrozić mięso? 6 złotych rad od Tadar.pl

Danie jednogarnkowe z kurczakiem 

Chłopski garnek – przepis na sprawdzony obiad 

Jak obliczyć, ile litrów ma garnek?