Niezawodny przepis na kokosanki

Porady 7.04.2023

Przepis na kokosanki

Domowe kokosanki to przepis na udany podwieczorek. Słodkie ciastka kokosanki przygotowuje się z wielu różnych składników, spośród których najważniejsze są wiórki kokosowe. Wiórki na kokosanki powinny być świeże i najlepszej jakości, inaczej ciasteczka będą suche, a aromat kokosa będzie w nich ledwo wyczuwalny.

Nie istnieje uniwersalny przepis na kokosanki, chociaż większość z nich jest podobna i składa się z wiórków kokosowych, białek jaj i cukru. Niektórzy dodają do kokosanek mąkę pszenną, mączkę ziemniaczaną, masło lub olej (np. kokosowy), a także inne aromaty (np. waniliowy) oraz sól. Każde kokosanki smakują i wyglądają nieco inaczej, ale to czyni ten deser wyjątkowym.

Kokosanki z białek

Ciasteczka kokosowe z białek przygotowuje się w banalny sposób, nieco zbliżony do bezy. Białka ubija się na sztywno z cukrem, a następnie dodaje się do nich wiórki kokosowe. Wiele osób podsmaża je delikatnie na maśle, bądź innym rodzaju tłuszczu, żeby wydobyć z nich więcej kokosowego smak i aromat.

Kokosanki na białkach wypieka się w piecu na blaszce na macie do pieczenia. Jeśli nie masz maty, możesz również wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Żeby przyrządzić pyszne kokosanki potrzebne Ci będą także podstawowe akcesoria do pieczenia takie jak miska, trzepaczka lub mikser, blacha do pieczenia. Jeśli zależy Ci na foremnych kształtach o podobnej wielkości, możesz do wypiekania kokosanek użyć foremek do ciastek. Skoro wiesz już, czym są kokosanki i czego potrzebujesz do ich przygotowania czas, żebyś poznał nasz prosty przepis na kokosanki z białek.

Jak zrobić kokosanki?

Zastanawiasz się, jak zrobić kokosanki? To bajecznie proste! Poznaj nasz sposób na najprostsze, domowe kokosanki, które pokochają wszyscy domownicy. Ostrzegamy — są tak pyszne, że można się od nich uzależnić!

Składniki:

  • 3 białka jaj
  • 150 g cukru białego
  • 230 g wiórków kokosowych
  • 55 g masła
  • Szczypta soli
  • Rondelek
  • Mata do pieczenia
  • Blacha do pieczenia
  • Mikser 
  • Łopatka do mieszania

Przygotowanie:

W rondelku rozpuść masło na małym ogniu i dodaj wiórki kokosowe. Całość zamieszaj i podsmażaj przez 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia. 

Do misy miksera dodaj białka (jeśli używasz tradycyjnej trzepaczki, weź do tego miskę o wysokim rancie) i odrobinę soli, a następnie ubij na wysokich obrotach. Po upływie 3 minut zacznij dodawać stopniowo cukier. Całość ubijaj aż do uzyskania bardzo sztywnej, błyszczącej piany. Do białek dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj łopatką. 

Na blaszce rozłóż matę do pieczenia, a następnie z powstałej masy uformuj kulki i rozłóż je symetrycznie na macie. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut.

Jak upiec kokosanki? 

Rzecz jasna to, jak długo piec kokosanki, powinno być ustalone w przepisie, ale czasem zdarza się, że ciastka pieką się nierówno. Żeby upiec idealne ciasteczka, powinieneś cały czas kontrolować proces pieczenia kokosanek, inaczej mogą się spalić. Każdy domowy piekarnik jest inny, dlatego warto mieć to na uwadze. 

Najlepiej jest piec je w piekarniku ustawionym na grzanie góra-dół, bez termoobiegu, w temperaturze maksymalnie 180°C. Jeśli chcesz upiec je z termoobiegiem, żeby ciasteczka były bardziej wilgotne w środku, powinieneś obniżyć temperaturę w piecu o ok. 15-20 stopni. Pamiętaj o tym, żeby cały czas kontrolować czas pieczenia. Dobrze wypieczone, idealne kokosanki powinny być delikatnie rumiane. Bardziej spieczone kokosanki staną się gorzkie i nabiorą smaku spalenizny, a tego nikt by nie chciał.

Jak przechowywać kokosanki?

Przechowywanie kokosanek jest tak samo ważne, jak proces ich wypiekania. Nieodpowiednio zabezpieczone ciasteczka szybko stracą świeżość i staną się zwietrzałe, a nawet gumowate (chociaż stać się to może tylko, jeśli proces ich upieczenia nie przebiegnie w stu procentach idealnie). 

Najlepszy sposób na przechowywanie tak delikatnych ciastek jak kokosanki jest wsadzenie ich w pojemniki hermetyczne, które zabezpieczą je przed dostępem powietrza. W takich pojemnikach ciasteczka będą smaczne i świeże przez długi czas.


 

Czytaj także:

Szarlotka z kruszonką na spodzie z mąki kokosowej – przepis

Ciasteczka z czekoladą w amerykańskim stylu – koniecznie spróbuj! 

Jesienne kruche ciastka z cynamonem 

Jak zrobić sernik oreo – zobacz przepis 

Jak zrobić proste ciastka? 3 przepisy Tadar.pl 

Czym udekorować muffinki?

Babeczki z czekoladą – 3 pomysły na czekoladowe muffinki 

Dietetyczne muffinki marchewkowe — zdradzamy nasz przepis! 

Jak wyczyścić blachę do pieczenia?

Mata silikonowa, papier do pieczenia czy folia aluminiowa? Co wybrać?