Bia艂a kie艂basa w sosie musztardowym z piekarnika

Bia艂a kie艂basa w sosie musztardowym to jeden z najlepszych wielkanocnych przepis贸w, kt贸re bia艂膮 kie艂bas臋 – do艣膰 nudn膮 i delikatn膮 – zamieniaj膮 w pyszne danie. Czy wystarczy zala膰 sosem musztardowym mi臋so, by uzyska膰 t臋 wielkanocn膮 potraw臋? Podpowiadamy!
Jak przygotowa膰 doskona艂y obiad z bia艂膮 kie艂bas膮 i musztard膮 z piekarnika?
Bia艂a kie艂basa pieczona w sosie musztardowo-miodowym to danie proste, a jednak robi膮ce spore wra偶enie na go艣ciach. Wszystko za spraw膮 smaku, kt贸ry mo偶na uzyska膰 dzi臋ki temu idealnemu po艂膮czeniu.
Bia艂a kie艂basa w sosie musztardowo-miodowym wymaga膰 b臋dzie od Ciebie niewielkiego nak艂adu pracy. Dlatego spokojnie mo偶esz pozwoli膰 sobie na gotowanie nawet nied艂ugo przed przybyciem go艣ci. Uzbr贸j si臋 jednak w odpowiednie akcesoria. Przyda Ci si臋:
-
brytfanna lub inne naczynie 偶aroodporne,
-
garnek, ale tylko opcjonalnie, je艣li chcesz najpierw lekko podgotowa膰 surow膮 kie艂bas臋.
Zaopatrz si臋 te偶 w talerz, by jak najszybciej m贸c posmakowa膰 tego idealnego dania.
Czytaj tak偶e:
-
13 sa艂atek wielkanocnych, kt贸re podbij膮 serca Twoich bliskich
-
Potrawy wielkanocne – 3 proste przepisy na tradycyjne dania wielkanocne
Jak wi臋c zrobi膰 kie艂bas臋 w sosie musztardowym? Oto przepis.
Smakowity przepis na bia艂膮 kie艂bas臋 w sosie musztardowym z piekarnika
Kie艂basa bia艂a w sosie musztardowym to szybkie i proste danie. Zrobisz je tylko z kilku sk艂adnik贸w. Czego potrzebujesz? Kilku kie艂basek, cebuli, musztardy i miodu, a tak偶e odrobiny bulionu, s艂odkiej 艣mietany, mas艂a, czosnku i pieprzu oraz soli.
Ze wzgl臋du na to, 偶e sos wymaga zag臋szczenia, przygotuj te偶 m膮k臋 pszenn膮. Zacznij od obrania i pokrojenia cebuli w plasterki. Podsma偶 j膮 na ma艣le i prze艂贸偶 do naczynia 偶aroodpornego. Roz艂贸偶 r贸wnomiernie na dnie, a na niej u艂贸偶 kie艂baski.
Roztop w rondelku dwie 艂y偶ki mas艂a i dodaj 艂y偶k臋 m膮ki pszennej. Ci膮gle mieszaj. Dodaj dwie 艂y偶ki musztardy, tyle samo miodu, 100 mililitr贸w bulionu i 120 mililitr贸w s艂odkiej 艣mietanki.
Podgrzewaj ca艂o艣膰, a偶 sos zg臋stnieje. Dodaj s贸l i pieprz oraz przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek. Mo偶esz u偶y膰 wi臋cej musztardy, je艣li chcesz, by sos by艂 bardziej pikantny.
Gor膮cym sosem polej kie艂baski. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz mi臋so (np. w naczyniu 偶aroodpornym) przez oko艂o 30 minut do zarumienienia. Po tym czasie bia艂a kie艂basa w sosie miodowo-musztardowym jest ju偶 gotowa.
Czytaj tak偶e:
Prosty i szybki spos贸b na urozmaicenie bia艂ej kie艂basy – sos musztardowy
Bia艂a kie艂basa z piekarnika z miodem i musztard膮 to nie jedyny pomys艂 na kie艂bas臋 i sos musztardowy. Bia艂膮 kie艂bas臋 pieczon膮 czy te偶 gotowan膮 mo偶esz po prostu poda膰 razem z pysznym sosem przygotowanym na bazie musztardy. Potrzebujesz do niego 艂y偶ki mas艂a, dw贸ch 艂y偶ek musztardy, dw贸ch 艂y偶ek m膮ki i 艣mietany, a tak偶e 200 mililitr贸w bulionu.
Zr贸b zaklepk臋 z m膮ki i mas艂a tak samo, jak w powy偶szym przepisie. Dodaj wywar, musztard臋 i 艣mietan臋. Mieszaj, a偶 sos zg臋stnieje. Przelej do sosjerki, by ka偶dy z go艣ci m贸g艂 pola膰 kie艂baski Twoim autorskim sosem musztardowym.
Czytaj tak偶e:
Bia艂a kie艂basa zapiekana w sosie musztardowym to prawdziwe delicje. Koniecznie podaj je swoim go艣ciom podczas wielkanocnego obiadu. Nie musisz czeka膰 do Wielkanocy, spr贸buj ju偶 dzi艣, jak smakuje pieczona bia艂a kie艂basa w sosie musztardowym!
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej