Jakie mi臋so na Wielkanoc? Przepisy na 艣wi膮teczny obiad

Co zrobi膰 na obiad wielkanocny?
Mi臋so na 艣wi臋ta wielkanocne powinno by膰 przygotowane zgodnie z preferencjami Twoich go艣ci. Je艣li nie przepadaj膮 oni za wieprzowin膮, pieczony schab prawdopodobnie b臋dzie niezbyt trafionym wyborem. Soczyste mi臋so z kurczaka mo偶e jednak swobodnie zast膮pi膰 ten 艣wi膮teczny klasyk.
Mi臋so na wielkanocny obiad nie musi sta膰 na stole samotnie. Podczas wykwintnego posi艂ku doskonale spisz膮 si臋 tak偶e ryby. Mo偶esz postawi膰 na 艂ososia, bardzo bezpieczn膮 i smaczn膮 ryb臋, kt贸r膮 lubi wi臋kszo艣膰 os贸b b膮d藕 te偶 co艣 bardziej oryginalnego, jak na przyk艂ad pieczonego w ca艂o艣ci okonia morskiego.
Pami臋taj, 偶e wielkanocny st贸艂 powinien umo偶liwia膰 ka偶demu z go艣ci zjedzenie czego艣 smacznego. Je艣li maj膮 Ci臋 odwiedzi膰 wegetarianie czy weganie, to pomy艣l r贸wnie偶 o nich. W takim przypadku odpowied藕 na pytanie "jakie mi臋so na Wielkanoc zrobi膰?" b臋dzie brzmie膰 – ro艣linne. Przecie偶 nie tylko pieczone mi臋sa mog膮 sta膰 na wielkanocnym stole.
Opr贸cz r贸偶norodno艣ci postaw te偶 na smak i wyrazisto艣膰. Wielkanocne potrawy, ze wzgl臋du na ogrom dost臋pnych sk艂adnik贸w, mog膮 charakteryzowa膰 si臋 bogat膮 opraw膮, sk艂adaj膮c膮 si臋 z zi贸艂 i warzyw. Nie zapominaj wi臋c o pysznych sosach i oczywi艣cie warzywnych dodatkach, kt贸re maj膮 za zadanie wzmocni膰 smaki mi臋s. Wielkanocny obiad b臋dzie dzi臋ki temu troch臋 zdrowszy i z ca艂膮 pewno艣ci膮 bardziej urozmaicony.
A od czego zacz膮膰? Stanowczo nie od pieczonego mi臋sa czy kie艂basy, ale od... zupy! To najlepszy spos贸b na rozgrzanie 偶o艂膮dka i rozpocz臋cie wielkiego ucztowania. Zupa chrzanowa z jajkiem czy te偶 bardzo popularny 偶urek to jedne z najlepszych pomys艂贸w na rozpocz臋cie wielkanocnej uczty.
Czytaj tak偶e:
-
13 sa艂atek wielkanocnych, kt贸re podbij膮 serca Twoich bliskich
-
Potrawy wielkanocne – 3 proste przepisy na tradycyjne dania wielkanocne
Tradycyjne mi臋sa na Wielkanoc: jagni臋cina, baranina i kurczak
Jakie mi臋so wybra膰 na wielkanocny obiad? Z ca艂膮 pewno艣ci膮 na stole nie powinno zabrakn膮膰 kurczaka, kt贸ry w Polsce jest jednym z najpopularniejszych mi臋s. To produkt 艂atwo dost臋pny, stosunkowo tani i bardzo delikatny, dzi臋ki czemu dania mi臋sne z niego skomponowane s膮 odpowiednie dla ka偶dego, niezale偶nie od wieku. Kurczaka zrobi膰 mo偶na na wiele sposob贸w – upiec, usma偶y膰, przygotowa膰 w prodi偶u czy nawet ugotowa膰 i doda膰 do sa艂atki. Zrobisz z niego pyszne skrzyde艂ka i pa艂ki, ale tak偶e pier艣, a z reszty mo偶esz przecie偶 ugotowa膰 ros贸艂. To doskona艂e mi臋so 艣wi膮teczne, kt贸re mo偶na wykorzysta膰 na wiele r贸偶nych sposob贸w.
Pyszne mi臋so na Wielkanoc to r贸wnie偶 jagni臋cina lub baranina. Te gatunki nie s膮 ju偶 tak popularne jak kurczak, ale jednak od 艣wi臋ta w艂a艣nie zagl膮daj膮 na polskie sto艂y. Mi臋sa wielkanocne, zw艂aszcza je艣li nie ma ich zbyt wiele, mog膮 w艂a艣nie wygl膮da膰 w taki spos贸b – bardziej elegancko. Jagni臋cina i baranina 艣wietnie sprawdz膮 si臋 podczas obiadu stworzonego dla niedu偶ej liczby os贸b. Bardziej kameralne 艣wi臋towanie umo偶liwia kucharzowi wyczarowanie prawdziwie wykwintnego posi艂ku. Te rodzaje mi臋sa z pewno艣ci膮 wymagaj膮 wi臋kszej uwagi i umiej臋tno艣膰, ni偶 kurczak czy wieprzowina, a jednak warto si臋 za nie zabra膰. Tym bardziej, je艣li go艣cie maj膮 ochot臋 na co艣 wyj膮tkowego.
Czytaj tak偶e:
Wieprzowina i wo艂owina – nie艣miertelna klasyka
Schab pieczony, steki, piecze艅 rzymska – takie wielkanocne mi臋sa s膮 naprawd臋 popularne na polskich sto艂ach. Dlaczego? Bo s膮 do艣膰 proste do przygotowania, a jednocze艣nie naprawd臋 bardzo smaczne. Dodatkowo wi臋kszo艣膰 go艣ci za nimi przepada. Wielkanocny st贸艂 ugina si臋 wi臋c od potraw bazuj膮cych w艂a艣nie na wieprzowinie i wo艂owinie.
Wystarczy brytfanna z p艂ywaj膮cym w sosie schabem b膮d藕 te偶 p贸艂misek, na kt贸rym roz艂o偶one s膮 mi臋kkie kawa艂ki wo艂owiny w sosie w艂asnym, by mo偶na by艂o uzna膰 wielkanocny obiad za udany. Je艣li wi臋c obawiasz si臋 bardziej skomplikowanych da艅, na przyk艂ad z jagni臋ciny, zawsze mo偶esz postawi膰 na zestaw pieczonych mi臋s wieprzowych i wo艂owych. To bezpieczna i smaczna opcja. A mo偶e wolisz zrobi膰 co艣 nietypowego? W takim razie si臋gnij po szynkowar i przygotuj w艂asn膮 szynk臋! To z pewno艣ci膮 zrobi wra偶enie na go艣ciach.
Alternatywne propozycje mi臋sa na Wielkanoc: ciel臋ce i indycze
Indyk mo偶e kojarzy膰 Ci si臋 g艂贸wnie ze 艣wi臋tem dzi臋kczynienia, kt贸re w Stanach obchodzone jest bardzo hucznie. U nas to mi臋so rzadko pojawia si臋 na 艣wi膮tecznym stole, a to naprawd臋 wielka szkoda.
Mi臋so, cho膰 jest trudniejsze do przyrz膮dzenia ni偶 kurczak, smakuje naprawd臋 wy艣mienicie. Mo偶esz upiec go w ca艂o艣ci, co jest do艣膰 czasoch艂onne, b膮d藕 te偶 postawi膰 na pieczon膮 pier艣 lub pa艂ki.
Jakie mi臋so upiec na Wielkanoc, by zrobi膰 wra偶enie na go艣ciach? Mo偶esz skusi膰 si臋 na ciel臋cin臋. To bardzo delikatne mi臋so, kt贸re idealnie smakuje w sosie, ale r贸wnie偶 sma偶one. Nie trzeba przy nim wielkich umiej臋tno艣ci kulinarnych, jednak z pewno艣ci膮 warto si臋 do niego przygotowa膰, by nie zmarnowa膰 do艣膰 drogiego mi臋sa.
Jakie mi臋so wybra膰 na Wielkanocny st贸艂? Nie zapomnij o kie艂basie
Pieczone mi臋so na Wielkanoc to oczywi艣cie nie wszystko, co warto zrobi膰, by zadowoli膰 swoich go艣ci. Nie zapominaj r贸wnie偶 o 艣niadaniu czy kolacji, kt贸re s膮 nieod艂膮cznym elementem 艣wi臋towania. A podczas tych posi艂k贸w na stole koniecznie musi pojawi膰 si臋 kie艂basa!I to oczywi艣cie bia艂a, tradycyjna – pieczona lub parzona, w sosie b膮d藕 te偶 bez niego. Bez bia艂ej kie艂basy w niekt贸rych domach nie ma 艣wi膮t wielkanocnych, dlatego warto zaopatrzy膰 si臋 co najmniej w kilogram tego przysmaku.
Pami臋taj r贸wnie偶, 偶e do bia艂ej podaje si臋 nieod艂膮czny chrzan – czy to w formie sosu na ciep艂o, czy na zimno. Chrzan cudownie kontrastuje z delikatnym smakiem mi臋sa i sprawia, 偶e a偶 chce si臋 je艣膰.
Jak przygotowa膰 mi臋so na Wielkanoc: przepisy i porady
Przygotowuj膮c mi臋sa na Wielkanoc, pami臋taj nie tylko o przepisach. Zanim zabierzesz si臋 za gotowanie, przygotuj dobry plan. Nie jest to konieczne, je艣li robisz tylko niewielki wielkanocny obiad dla najbli偶szej rodziny – prawdopodobnie masz wszystko w g艂owie i dobrze wiesz, co ugotujesz. Je艣li jednak przygotowujesz wi臋ksze 艣wi臋ta dla du偶ej grupy ludzi, koniecznie zadbaj o dobre przygotowanie oraz upewnij si臋, 偶e masz w domu wszystkie niezb臋dne akcesoria. Mo偶e si臋 przecie偶 okaza膰, 偶e Twoje naczynia 偶aroodporne s膮 niewystarczaj膮ce, by zrobi膰 wszystkie zaplanowane przez Ciebie potrawy. Mo偶e przydadz膮 Ci si臋 jeszcze g臋siarki 偶eliwne, bo tak w艂a艣nie radzi ciekawy przepis, kt贸ry znajdziesz w Internecie?
Dobrze jest planowa膰 na co najmniej dwa tygodnie przed 艣wi臋tami, by nie zdziwi膰 si臋 zbytnio i mie膰 czas na wi臋ksze zakupy. Je艣li mieliby艣my wymieni膰 5 sposob贸w na Wielkanoc bez panikowania, na li艣cie znalaz艂oby si臋:
-
stworzenie listy da艅,
-
stworzenie listy niezb臋dnych akcesori贸w,
-
zaplanowanie dzia艂a艅,
-
zrobienie szybszych zakup贸w,
-
znalezienie pomocnik贸w, kt贸rzy u艂atwi膮 Ci gotowanie.
Brzmi prosto, prawda? W takim razie teraz przejd藕my do dzie艂a. Jak zrobi膰 idealne mi臋so na 艣wi臋ta wielkanocne? Przepis, a w艂a艣ciwie przepisy, znajdziesz poni偶ej.
Schab pieczony, czyli idealne danie na Wielkanoc
Mi臋sne dania na wielkanocnym stole zwykle robi膮 furor臋. Jednak 偶adne nie b臋dzie tak ch臋tnie jedzone, jak schab, kt贸ry uda Ci si臋 upiec w punkt. Jak to zrobi膰? Przygotuj odpowiedni膮 ilo艣膰 schabu dla swoich go艣ci – ponad kilogram lub dwa kilogramy, w zale偶no艣ci od tego, ilu os贸b si臋 spodziewasz. Mi臋so umyj i wysusz. Nie odcinaj t艂uszczu, gdy偶 on pomo偶e w zachowaniu wilgotno艣ci mi臋sa.
Teraz czas na zrobienie marynaty. We藕 cztery z膮bki czosnku, kt贸re nale偶y posieka膰 drobno, cztery 艂y偶eczki majeranku, 艂y偶eczk臋 czarnego pieprzu, dwie 艂y偶eczki soli i 艂y偶eczk臋 papryki s艂odkiej lub w臋dzonej. Wszystko zalej oliw膮. Dodaj dwie 艂y偶eczki musztardy francuskiej. W tak przygotowanej marynacie obtocz mi臋so i obwi膮偶 je sznurkiem kuchennym. Zawi艅 schab w foli臋 spo偶ywcz膮 i w艂贸偶 do lod贸wki na dwie doby. Dzi臋ki temu mi臋so skruszeje i b臋dzie doskonale smakowa膰 po upieczeniu. To w艂a艣nie dlatego radzimy szybciej zagl膮da膰 do przepis贸w – w ten spos贸b unikniesz nieprzyjemnego zaskoczenia.
Schab piecz w naczyniu 偶aroodpornym, oczywi艣cie uprzednio zdejmuj膮c foli臋. Piekarnik ustaw na 160 stopni i piecz mi臋so przez 65-80 minut, w zale偶no艣ci od jego wielko艣ci. Mo偶esz wybra膰 r贸wnie偶 bezpieczniejsz膮 opcj臋, jak膮 jest pieczenie w r臋kawie. Wtedy w艂贸偶 schab do r臋kawa i piecz przez 80-100 minut w temperaturze 180 stopni.
Piecze艅 rzymska na ciep艂o i na zimno
Piecze艅 to kolejny rodzaj mi臋sa na Wielkanoc, kt贸re zawsze cieszy si臋 ogromn膮 popularno艣ci膮. Jest r贸wnie偶 艂atwe do zrobienia, dlatego koniecznie powinno znale藕膰 si臋 na Twojej li艣cie do wykonania. Tradycyjnie robi si臋 j膮 z jajkiem i tak膮 te偶 warto przygotowa膰, gdy偶 w艂a艣nie tak przyrz膮dzone danie najbardziej kojarzy si臋 z Wielkanoc膮.
Potrzebujesz co najmniej kilograma mi臋sa – zmielonego b膮d藕 przeznaczonego do mielenia, na przyk艂ad 艂opatki lub kark贸wki – sze艣ciu jajek, czosnku, cebuli, chrzanu i musztardy, a tak偶e majeranku, soli i pieprzu. Dzi臋ki przyprawom wielkanocna piecze艅 zyska mn贸stwo smaku, a jednak smak samego mi臋sa nadal b臋dzie w niej dobrze wyczuwalny. Zmiel mi臋so i gotowe prze艂贸偶 do miski. Dodaj poszatkowan膮 i zeszklon膮 na ma艣le cebul臋, czosnek przeci艣ni臋ty przez prask臋, s贸l, pieprz, 艂y偶k臋 startego chrzanu i dwie 艂y偶ki musztardy, a tak偶e jedno surowe jajko. Reszt臋 jajek ugotuj na twardo.
Wymieszaj mi臋so dok艂adnie, by przesz艂o wszystkimi przyprawami. Foremk臋 przetrzyj olejem i opr贸sz bu艂k膮 tart膮, a nast臋pnie prze艂贸偶 mi臋so, cho膰 nie ca艂e. Wype艂nij form臋 tylko do 1/3. U艂贸偶 obrane, ugotowane jajka i zakryj je mi臋snym farszem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 60 minut. W tym czasie mielone upiecze si臋 idealnie, jednak nie wysuszy si臋. Tak przygotowan膮 piecze艅 mo偶esz podawa膰 go艣ciom na ciep艂o lub na zimno. Niezale偶nie od temperatury, danie b臋dzie pyszne.
Indyk pieczony w ca艂o艣ci
Indyk, jak ju偶 wspomnieli艣my, to pyszne mi臋so, kt贸re wymaga wprawy, by je przygotowa膰. Jednak je艣li na 艣wi膮teczny obiad chcesz zrobi膰 co艣 wyj膮tkowego, ten przepis z pewno艣ci膮 Ci si臋 spodoba.
Przygotuj jednego indyka, a tak偶e kostk臋 mas艂a, 50 mililitr贸w bia艂ego wina, cytryn臋, marchewk臋, dwie 艂odygi selera naciowego, p臋czek natki i tymianku oraz s贸l i pieprz. Przyda Ci si臋 r贸wnie偶 litr bulionu.
Tusz臋 dok艂adnie oczy艣膰 i umyj pod wod膮, a nast臋pnie osusz r臋cznikiem papierowym. P贸艂 kostki mas艂a wymieszaj z sol膮 i pieprzem. Oderwij sk贸r臋 od mi臋艣ni na piersi indyka bardzo delikatnie, a p贸藕niej wysmaruj to miejsce przygotowanym mas艂em. Ca艂膮 reszt臋 mas艂a wsmaruj w indyka. Cytryn臋 sparz i pokr贸j w plasterki. W艂贸偶 j膮 do 艣rodka indyka, tak samo jak p臋czek natki i tymianku oraz pokrojon膮 marchew i selera. Nogi indyka zwi膮偶 na krzy偶, a nast臋pnie wstaw go do brytfanny. Piekarnik nagrzej do 220 stopni i piecz indyka polanego wy艂膮cznie winem przez p贸艂 godziny. Po tym czasie zmniejsz temperatur臋 do 180 stopni i wlej po艂ow臋 bulionu do brytfanny.
Dolewaj go, gdy tylko zauwa偶ysz, 偶e w naczyniu zaczyna brakowa膰 p艂ynu. Co 40 minut smaruj indyka mas艂em, by jego sk贸ra by艂a idealnie zarumieniona, a mi臋so bardzo wilgotne. Je艣li pod koniec pieczenia zabraknie Ci bulionu, zawsze mo偶esz dola膰 do niego wody.
Indyk powinien piec si臋 przez co najmniej trzy godziny, jednak je艣li jest naprawd臋 du偶y – to znaczy ma ponad 5 kilogram贸w – mo偶esz da膰 mu wi臋cej czasu. Pozostaw go w piekarniku, a偶 ten nie ostygnie. Po tym czasie mo偶na ju偶 go kroi膰. Pami臋taj, 偶e w 艣rodku znajduj膮 si臋 warzywa i zio艂a. Wyci膮gnij je, je艣li chcesz. Tak przygotowany indyk szybko skradnie serca Twoich go艣ci.
To tylko trzy pomys艂y na dania z mi臋sem. Z pewno艣ci膮 idealnie sprawdz膮 si臋 one podczas Wielkanocy. Jednak jeste艣my pewni, 偶e masz du偶o wi臋cej sprawdzonych przepis贸w, kt贸re warto wykorzysta膰. Pami臋taj, by dopasowa膰 je do swoich go艣ci, ich smaku i potrzeb, a tak偶e mo偶liwo艣ci. Nie gotuj wi臋cej, ni偶 to konieczne, by unikn膮膰 wyrzucania 偶ywno艣ci. Je艣li dobrze przygotujesz si臋 do organizowania 艣wi膮t, wszystko z pewno艣ci膮 wyjdzie fantastycznie.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej