Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Porady 6.02.2023

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym – przepis na pyszne danie z kiełbasą

Czego potrzebujesz, by przyrządzić idealną białą kiełbasę i sos chrzanowy? Przede wszystkim niezbędna będzie brytfanna lub inne naczynie żaroodporne. To właśnie w nich kiełbasę się zapieka, by była jeszcze smaczniejsza niż gotowana. Danie uzupełnia polanie sosem chrzanowym.

Patelnia z kolei umożliwi szybkie przesmażenie cebulki, która jest jednym z niezbędnych składników tego dania. Przygotuj również garnek czy inny rondel, w którym połączysz składniki do sosu. Na koniec uzbrój się też w talerz, by móc jak najszybciej posmakować, co udało Ci się upichcić.

Czytaj także:

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym – jak przygotować to danie w domu

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym to dość proste danie, które nie wymaga dużej ilości produktów. Wspomnieliśmy już o cebuli i rzeczywiście, ona jest bardzo istotna dla smaku dania. Dzięki niej biała kiełbasa w sosie śmietanowo-chrzanowym ma lekko słodki posmak. Niezbędna jest oczywiście sama kiełbasa, ale także przyprawy, takie jak sól, pieprz i majeranek.

Im prostsze dodatki, tym więcej smaku uda Ci się wyciągnąć z samych produktów. Biała kiełbasa w sosie chrzanowym nie byłaby jednak tym pysznym daniem, gdyby zabrać jej właśnie ów sos! Do niego potrzebujesz 200 gramów słodkiej śmietanki, dwie łyżki masła, łyżeczkę mąki i oczywiście starty chrzan – co najmniej dwie łyżki. To już wszystkie składniki, bez których biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym nie mogłaby istnieć. Jak zrobić to danie?

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym to proste do zrobienia danie. Zacznij od obrania i pokrojenia cebuli w piórka. W tym czasie wstaw również kiełbasę w wodzie, najlepiej w dużym rondlu. Nie dopuść jednak do gotowania. Gotowana biała kiełbasa w sosie chrzanowym będzie delikatna i jędrna. Kiełbasę przełóż do naczynia żaroodpornego.

Piecz w 180 stopniach przez 20 minut. W tym czasie zeszklij cebulę na patelni z rozgrzanym masłem. Dodaj chrzan, majeranek, sól i pieprz. Wyłącz patelnię. Gdy całość będzie odrobinę chłodniejsza, dodaj śmietankę. Następnie zagotuj sos i dodaj łyżeczkę mąki, by go zagęścić. Tak przygotowanym sosem zalej kiełbasę.

Do dania możesz dodać jeszcze talarki ziemniaków, które zapieką się razem z kiełbasą. Piecz przez pół godziny bez przykrycia. Zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym jest już gotowa. Smacznego!

Czytaj także:

Chrzanowy sos – idealny do białej kiełbasy

Dlaczego biała kiełbasa zapiekana z ziemniakami w sosie chrzanowym jest tak smaczna? Wszystko dzięki chrzanowi. Doskonale łączy się on z mięsem delikatnym i niezbyt wyrazistym. Biała kiełbasa w sosie chrzanowym z ziemniakami nabiera ostrości, a jednocześnie charakteru. Ziemniaki i śmietanka odrobinę ten smak łagodzą, jednak nie na tyle, by zabić moc chrzanu.

Czytaj także:

Jak zrobić sos chrzanowy do białej kiełbasy?

Parzona biała kiełbasa w sosie chrzanowym wcale nie musi być zapiekana, by smakować idealnie. Wystarczy zrobić do niej gęsty sos na bazie śmietany, majonezu i chrzanu. W takim sosie możesz moczyć białą kiełbasę pieczoną lub gotowaną, w zależności od tego, jaką lubisz bardziej. Połącz kilka łyżek śmietany, jedną łyżkę majonezu i taką samą ilość chrzanu. Dodaj pieprz i sól. Gotowe. Prosty sos, który podkreśla smak kiełbasy.

Koniecznie przygotuj to pyszne danie na Wielkanoc. Idealnie pasuje do niego puree ziemniaczane bądź zwykłe pieczywo. Zobaczysz, że goście będą zajadać je ze smakiem.