Jak poradzić sobie ze wzdęciem? Zioła, które leczą

Bóle brzucha, skurcze żołądka, uczucie pełności i gazy to najczęstsze objawy wzdęcia. Te przykre dolegliwości mają wpływ na samopoczucie i komfort życia, dlatego wiele osób sięga po farmakologię z nadzieją, że objawy szybko ustąpią. A co jeśli wzdęcia i gazy powstające w przewodzie pokarmowym da się zwalczać dzięki ziołom? Czy medycyna naturalna jest w stanie je wyleczyć? Jeśli chcesz poznać odpowiedź, koniecznie sprawdź nasz artykuł.
Jak skutecznie zwalczyć wzdęcie?
Odczucie napierającego ból brzucha, któremu towarzyszy jego wydęcie to sygnał, że w przewodzie pokarmowym dzieje się coś niedobrego. Żeby zwalczyć przykre dolegliwości trawienne i poprawić pracę jelit, najpierw trzeba dowiedzieć się, co jest przyczyną wzdęć.
Odczuwane przez nas dolegliwości są spowodowane nadmierną ilością gazów jelitowych, które powstają w wyniku procesów trawiennych połączonych z połykaniem powietrza w trakcie jedzenia i dyfuzji krwi. Wraz ze zjadanym posiłkiem do jamy brzusznej trafia powietrze, a to z kolei powoduje nadmierne wydzielanie soków trawiennych i gazów jelitowych.
Nadmierna ilość gazu zbiera się w jamie brzusznej, wywołując bóle brzucha i uczucie pełności. Starajmy się więc unikać połykania powietrza w czasie posiłków.
Najczęstsze przyczyny wzdęć to także niezdrowa lub szybka dieta. Z czasem dolegliwości bólowe stają się codziennością. W jaki sposób ukrócić swoje cierpienie? Co pomoże na wzdęcie brzucha? Nie zaszkodzi dawkowana z rozsądkiem aktywność fizyczna. Co w sytuacji, gdy mimo ćwiczeń dolegliwości związane z układem pokarmowym nie chcą ustąpić?
Co brać na wzdęty brzuch? Istnieje mnóstwo gatunków roślin, które pomogą Ci pozbyć się bólu. Zioła na wzdęcia i gazy oraz poprawiające pracę jelit można stosować w formie naparów, płukanek, a także do żucia jak gumę.
Pamiętaj, że w przypadku silnych i długo utrzymujących się dolegliwości zalecamy pilny kontakt z lekarzem, ponieważ nieprzyjemne dolegliwości mogą być objawem innych chorób takich jak refluks żołądka, nietolerancje pokarmowe lub zespół jelita drażliwego.
Jeśli chcesz wspomóc swoją terapię skutecznymi naturalnymi metodami, koniecznie sprawdź, jakie zioła na wzdęcia sprawdzą się najlepiej i pozwolą szybko poprawić procesy trawienne.
Naturalne sposoby na uwolnienie się od wzdęć: zioła
Co zrobić na wzdęcia brzucha? Naturalnych sposobów na złagodzenie dolegliwości bólowych podczas wzdęć jest co najmniej kilka.
-
Przydatna może okazać się technika masażu okolic pępka w celu pobudzenia perystaltyki jelit.
-
Gdy wzdęciom towarzyszą gazy, postaraj się wyeliminować ze swojej diety te produkty, które przyczyniają się do produkowania nadmiernej ilości gazów. Należą do nich rośliny strączkowe i kapustne, napoje gazowane, cebula oraz nabiał (szczególnie w przypadku osób zmagających się z nietolerancją laktozy mogą działać wiatropędnie).
-
Wprowadź do diety jak najwięcej błonnika oraz siemię lniane, który ułatwi proces trawienia, zredukuje nadmierne wydzielanie soku żołądkowego i przyczyni się do szybszej oraz zdrowszej defekacji.
Jeśli wszystkie wymienione przez nas metody zawiodą, jest na to ratunek – spróbuj włączyć do swojej diety prozdrowotne napary. W pierwszej kolejności warto sięgnąć po napoje z kminku i herbatki z szałwii, czyli zioła na trawienie i wzdęcia. W sklepach zielarskich z łatwością znajdziesz sproszkowane i liściaste zioła na wzdęcia brzucha. Mają one właściwości lecznicze: działanie rozkurczające, przeciwbólowe i redukujące gazy nagromadzone w jelitach. Wspierają też działanie przewodu pokarmowego.
Które zioła zaparzone w ulubionym kubku, pozwolą ci w mig pozbyć się dolegliwości związanych z nagromadzeniem gazów prowadzących do wzdęcia brzucha? Listę roślin likwidujących problem wzdęć znajdziesz w następnym rozdziale.
Zioła na wzdęcia – przegląd skutecznych rozwiązań
Jeśli szukasz domowego sposobu na pozbycie się nadmiaru gazów i wzdęć, to dobrze trafiłeś. Istnieje cała długa lista ziół, która poprawia pracę przewodu pokarmowego, oto kilka z nich:
-
szałwia: wykazuje działanie rozkurczające i antybakteryjne, dzięki czemu przeciwdziała nadmiernej fermentacji w jelitach;
-
cynamon: wspomaga trawienie i przyspiesza perystaltykę jelit;
-
mięta pieprzowa: działa wiatropędnie, oczyszczając jelita z zalegających gazów;
-
kminek: działa rozkurczająco, wspomagając mięśnie przewodu pokarmowego, a także przeciwbólowo;
-
arcydzięgiel lekarski: redukuje skurcze jelit i żołądka, poprawia proces defekacji;
-
tymianek: zapobiega powstawaniu gazów i poprawia procesy trawienne, likwidując uczucie pełności;
-
gorczyca biała: wspomaga walkę z uczuciem pełności i niestrawność;
-
anyż: wykazuje działanie rozkurczowe i zmniejsza powstawanie gazów jelitowych;
Poza wymienionymi przez nas ziołami lista substancji wspierających nas w walce ze wzdęciami zawiera jeszcze wiele innych pozycji (np. koper włoski). Wyszczególniliśmy tu te najbardziej popularne zioła na wzdęcia, które często wchodzą w skład mieszanek ziołowych.
Jak stosować zioła na wzdęcia?
Zioła na wzdęcia można pić w formie naparu lub herbatki, a także dodawać do posiłków. Z uwagi na ich szczególne właściwości lecznicze należy zadbać o ich szczelne przechowywanie w słoiku lub innym naczyniu z zamknięciem.
Jak przygotować herbatkę z ziół? Najlepiej powołać się na sprawdzone domowe sposoby. Potrzebne ci będą podstawowe akcesoria do parzenia herbaty: zaparzacz lub sitko, imbryk i ulubiony kubek.
Sypkie, liściaste zioła takie jak arcydzięgiel, liście kopru włoskiego czy mięta należy przygotowywać w formie naparu. Napar przygotowuje się bardzo łatwo. Wystarczy do imbryka wsypać ok. 2 łyżeczek ziela, a następnie wlać ok. 300-350 ml wrzątku i pozostawić pod przykryciem na 20 minut.
Gotowy napar należy przecedzić przez sitko i przelać do kubka. Taki napar najlepiej pić ciepły, gdyż wtedy działanie ziół jest najskuteczniejsze. Gwarantujemy, że częste spożywanie ziół w połączeniu z lekkostrawną dietą pozwoli ci zapomnieć o bolesnych wzdęciach, skurczach żołądka i innych dolegliwościach pokarmowych.
Niektóre z ziół na wzdęcia i gazy należy przed zaparzeniem delikatnie ugnieść, by wzmocnić ich działanie. Jeśli zależy Ci na profilaktyce i zdrowym układzie trawiennym, dodawaj lecznicze zioła do posiłków.
Pamiętaj o tym, że regularne stosowanie ziół powinno być skonsultowane z lekarzem, gdyż może wpływać negatywnie na działanie zażywanych leków.
czytaj także:
Napar z liści laurowych — właściwości i efekty
Mięta — właściwości, rodzaje, przeciwwskazania
Zioła w kuchni – jak je hodować i do czego wykorzystywać?
Koperek — właściwości, uprawa, odmiany
Majeranek — właściwości, uprawa, przeciwwskazania
Natka pietruszki — właściwości, przepisy, przeciwwskazania
Szałwia – na co ją stosować? Właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni
Bazylia – właściwości, odmiany i zastosowanie w kuchni
Napar z goździków — właściwości zdrowotne i kiedy go stosować
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej