Jak usmażyć idealny stek?

Porady 8.11.2019
 

Jak usmażyć idealny stek?

Jak zrobić steka? Jakie mięso na steka sprawdzi się najlepiej? Do tego celu wykorzystać można między innymi antrykot, z którego to uzyskuje się steki o nazwie rib-eye. Ich cechą charakterystyczną jest obecność „oka” z tłuszczu. Z rostbefu wykonuje się stek T-bone. Poznać można go po obecności kości w kształcie litery T. Na bazie rostbefu przyrządzić można również stek New York, który swoją nazwę zawdzięcza kształtowi przypominającemu stan Nowy Jork. Dodatkowo, posiada on marmurkowatą powierzchnię i pokryty jest grubą warstwą tłuszczu. Z najlepszej części łaty wołowej przyrządza się z kolei stek bavette.

Wyróżnić można 4 postawowe stopnie wysmażenia steku z polędwicy. Są nimi:
  • Rare — mianem tym określa się krwisty stek o chrupkiej skórce i niemalże surowym mięsie w środku.
  • Medium Rare — to średnio krwisty stek, którego mięso ma mocno czerwoną barwę.
  • Medium — określenie to odnosi się do średnio wysmażonego steku, którego mięso jest jędrne.
  • Well done —to stek, którego mięso jest całkowicie wysmażone.

Jak zrobić stek wołowy? Przepis na stek wołowy jest bardzo prosty. Do jego wykonania, poza mięsem, potrzebna będzie sól i pieprz oraz tłuszcz. Jeżeli chodzi o ten ostatni, najlepiej sięgnąć po olej rzepakowy lub słonecznikowy, klarowane masło czy oliwę rafinowaną. Jak zrobić stek? Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Solimy je zaczynając od strony, na której najpierw będziemy smażyć stek. Na uprzednio rozgrzanej patelni równomiernie rozprowadzamy tłuszcz i czekamy, aż się nagrzeje. Mięso kładziemy na patelni, a upływie kilku minut oprószamy drugą stronę solą i przekładamy przy pomocy łopatki lub szczypców. Do tego celu nigdy nie należy używać widelca — stek mógłby stracić wówczas swój naturalny smak i aromat. Mięso smażymy do stopnia, jaki chcemy uzyskać.
 

Jaka patelnia do steków sprawdzi się najlepiej?

Jak przyrządzić stek? Do tego celu, poza mięsem na stek, niezbędna będzie również odpowiednio dopasowana patelnia. Do wyboru jest między innymi patelnia żeliwna. To naczynie ciężkie i masywne, które długo się rozgrzewa. Smażąc steka na niej należy pamiętać o odpowiednim natłuszczeniu mięsa — skutecznie zapobiegnie to przed jego przywieraniem w czasie smażenia. Dobrze sprawdzi się ona jako patelnia do piekarnika. Krwistego steka przyrządzić możemy również na stalowej patelni. Do jej zalet zaliczyć można krótki czas nagrzewania oraz fakt, iż równomiernie rozprowadza ona ciepło. Idealna patelnia tego typu wykonana powinna być z solidnej stali i posiadać nieco grubsze dno. Do zrobienia idealnego steka wykorzystać można także patelnię ceramiczną. Materiał ten jest odporny na zarysowania i przywieranie mięsa do powierzchni. Stek krwisty usmażony zostać może również na patelni tytanowej. Naczynia tego typu posiadają nieprzywierającą powłokę i są odporne na uszkodzenia mechaniczne. Chcąc przygotować steka z grilla, zaopatrzyć należy się w patelnię grillową. Przyrządzając mięso na takiej patelni, nie ma konieczności stosowania dużej ilości tłuszczu. Co więcej, w ten sposób uzyskać można efektowną kratkę na powierzchni steka wołowego czy wieprzowego.

Z naszego bloga dowiedzie się również, jak wybrać patelnię na indukcję i jak smażyć na patelni żeliwnej.
Nasze wskazówki to gwarancja codziennych sukcesów w przyrządzaniu steka wieprzowego czy wołowego. Idealnie wysmażony stek — gwarantowany! A czy wy macie swój sprawdzony przepis na stek wołowy?