Co zrobić z prawdziwków?

Co zrobić z prawdziwków?
Borowik szlachetny to grzyb wyjątkowo smaczny i na tyle uniwersalny, że można wykorzystać go zarówno do potraw jedzonych na bieżąco, jak i przetworów na zimę. Co zrobić z prawdziwków?
Otóż możesz wykorzystać je jako dodatek do mięs, np. w postaci farszu, a także jako podstawa sosu, którym następnie wzbogacisz smak makaronu, ryżu czy ziemniaków. Jeżeli tylko masz na to ochotę, możesz na bazie prawdziwków przyrządzić smaczną zupę.
Czytaj także: Apetyczne inspiracje – dania z grzybów
Grzyby warto też umieścić w naleśniku lub na zapiekance. O tym, co można zrobić z borowików, dowiesz się więcej w dalszej części naszego artykułu.
Czytaj także: Prawdziwki — jak wyglądają, gdzie i kiedy rosną?
Co zrobić z borowików na zimę?
Prawdziwki możesz jeść bez żadnych dodatków. Aby przedłużyć ich przydatność do spożycia, warto zdecydować się na ich marynowanie, zamrożenie bądź wysuszenie. Do zamarynowania grzybów i przyrządzenia innych przetworów przydadzą Ci się słoiki. W ofercie sklepu Tadar znajdziesz zarówno słoiki z metalową zakrętką, typu twist off, jak i słoje typu weck z plastikową uszczelką.
Czytaj także: Prawdziwki marynowane — sprawdzony przepis
Jeżeli poszukujesz ciekawych inspiracji, co zrobić z borowików, a nudzą Cię klasyczne marynowane prawdziwki, postaw na grzyby w pomidorach na zimę albo pastę z soczewicy i grzybów. Możesz też pokusić się o przygotowanie borowików z papryką.
Czytaj także: Rodzaje prawdziwków — 7 najpopularniejszych odmian borowika
Co zrobić z suszonych borowików? Świetnym rozwiązaniem jest wykorzystanie suszonych grzybów do przyrządzenia farszu do krokietów, uszek i pierogów. Można zrobić z nich również zupę grzybową, danie z kapustą czy po prostu bigos.
Czytaj także: 3 pyszne przepisy na potrawy z grzybów leśnych!
Wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez grzybów suszonych. Z racji tradycji warto wrzucić suszone borowiki np. do żuru wigilijnego albo dodać do tzw. kulebiaka wigilijnego, dodatku do barszczu.
Co zrobić z dużych prawdziwków?
Masz do dyspozycji całkiem spore okazy i zastanawiasz się, co zrobić z dużych prawdziwków? Wykorzystaj je do sosu śmietanowego z dodatkiem cebuli.
Czytaj także: Grzyby podobne do prawdziwków — 5 najpopularniejszych
Możesz też przygotować z nich tzw. pierzynkę na mięso i przykryć serem. Świetnie również sprawdzą się do zupy. Garnki z oferty sklepu Tadar, w których możesz przygotować taką potrawę, nie wchodzą w interakcje z jedzeniem i są bezpieczne dla zdrowia.
Czytaj także: Jak zamrozić podgrzybki?
Co zrobić z mrożonych borowików?
Borowiki możesz po prostu zamrozić i gdy najdzie Cię ochota na ich zjedzenie, wyjąć z zamrażarki i wykorzystać do przyrządzenia zupy albo sosu do makaronu. Szukasz pomysłu, co zrobić z mrożonych borowików? Dodaj je po prostu do swojego bigosu. Z powodzeniem sprawdzą się także jako dodatek do risotto.
Czytaj także: Jak mrozić prawdziwki?
Co jeszcze zrobić z mrożonych prawdziwków? Podsmaż je na patelni i dosyp do zapiekanki ziemniaczanej albo makaronowej, którą upieczesz w piekarniku. Interesującą opcją jest np. zapiekanka makaronu z dodatkiem dyni, kurczaka i grzybów.
Czytaj także: Jak mrozić grzyby?
Co zrobić ze świeżych prawdziwków?
Zanim zajmiesz się przygotowaniem borowików do potrawy, zadbaj o ich oczyszczenie. Przydatny okaże się tu nóż lub obieraczka. Aby nie ubrudzić sobie rąk, możesz założyć rękawice.
Czytaj także: Jak oczyścić grzyby i w czym je przechowywać?
Co zrobić ze świeżych prawdziwków? Smacznym daniem okaże się tarta z kapustą i suszonymi śliwkami. Poza tym świeże borowiki szlachetne możesz dodawać do każdej omówionej tu potrawy.
Czytaj także: Jakie grzyby można suszyć?
Na uwagę zasługuje m.in. schab w sosie borowikowym, wegański bigos z kiszoną kapustą czy pieczeń z dynią i sosem grzybowym. Z pewnością każda potrawa z dodatkiem grzybów zyska wspaniały smak i aromat.
Czytaj także: Zupa grzybowa z mrożonych grzybów – jak ją przygotować?
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej