Co zrobić z prawdziwków?

Porady 3.10.2022

Co zrobić z prawdziwków?

Borowik szlachetny to grzyb wyjątkowo smaczny i na tyle uniwersalny, że można wykorzystać go zarówno do potraw jedzonych na bieżąco, jak i przetworów na zimę. Co zrobić z prawdziwków?

Otóż możesz wykorzystać je jako dodatek do mięs, np. w postaci farszu, a także jako podstawa sosu, którym następnie wzbogacisz smak makaronu, ryżu czy ziemniaków. Jeżeli tylko masz na to ochotę, możesz na bazie prawdziwków przyrządzić smaczną zupę.

Czytaj także: Apetyczne inspiracje – dania z grzybów

Grzyby warto też umieścić w naleśniku lub na zapiekance. O tym, co można zrobić z borowików, dowiesz się więcej w dalszej części naszego artykułu.

Czytaj także: Prawdziwki — jak wyglądają, gdzie i kiedy rosną?

Co zrobić z borowików na zimę?

Prawdziwki możesz jeść bez żadnych dodatków. Aby przedłużyć ich przydatność do spożycia, warto zdecydować się na ich marynowanie, zamrożenie bądź wysuszenie. Do zamarynowania grzybów i przyrządzenia innych przetworów przydadzą Ci się słoiki. W ofercie sklepu Tadar znajdziesz zarówno słoiki z metalową zakrętką, typu twist off, jak i słoje typu weck z plastikową uszczelką.

Czytaj także: Prawdziwki marynowane — sprawdzony przepis

Jeżeli poszukujesz ciekawych inspiracji, co zrobić z borowików, a nudzą Cię klasyczne marynowane prawdziwki, postaw na grzyby w pomidorach na zimę albo pastę z soczewicy i grzybów. Możesz też pokusić się o przygotowanie borowików z papryką.

Czytaj także: Rodzaje prawdziwków — 7 najpopularniejszych odmian borowika

Co zrobić z suszonych borowików? Świetnym rozwiązaniem jest wykorzystanie suszonych grzybów do przyrządzenia farszu do krokietów, uszek i pierogów. Można zrobić z nich również zupę grzybową, danie z kapustą czy po prostu bigos.

Czytaj także: 3 pyszne przepisy na potrawy z grzybów leśnych!

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez grzybów suszonych. Z racji tradycji warto wrzucić suszone borowiki np. do żuru wigilijnego albo dodać do tzw. kulebiaka wigilijnego, dodatku do barszczu.

Co zrobić z dużych prawdziwków?

Masz do dyspozycji całkiem spore okazy i zastanawiasz się, co zrobić z dużych prawdziwków? Wykorzystaj je do sosu śmietanowego z dodatkiem cebuli.

Czytaj także: Grzyby podobne do prawdziwków — 5 najpopularniejszych

Możesz też przygotować z nich tzw. pierzynkę na mięso i przykryć serem. Świetnie również sprawdzą się do zupy. Garnki z oferty sklepu Tadar, w których możesz przygotować taką potrawę, nie wchodzą w interakcje z jedzeniem i są bezpieczne dla zdrowia.

Czytaj także: Jak zamrozić podgrzybki?

Co zrobić z mrożonych borowików?

Borowiki możesz po prostu zamrozić i gdy najdzie Cię ochota na ich zjedzenie, wyjąć z zamrażarki i wykorzystać do przyrządzenia zupy albo sosu do makaronu. Szukasz pomysłu, co zrobić z mrożonych borowików? Dodaj je po prostu do swojego bigosu. Z powodzeniem sprawdzą się także jako dodatek do risotto.

Czytaj także: Jak mrozić prawdziwki?

Co jeszcze zrobić z mrożonych prawdziwków? Podsmaż je na patelni i dosyp do zapiekanki ziemniaczanej albo makaronowej, którą upieczesz w piekarniku. Interesującą opcją jest np. zapiekanka makaronu z dodatkiem dyni, kurczaka i grzybów.

Czytaj także: Jak mrozić grzyby?

Co zrobić ze świeżych prawdziwków?

Zanim zajmiesz się przygotowaniem borowików do potrawy, zadbaj o ich oczyszczenie. Przydatny okaże się tu nóż lub obieraczka. Aby nie ubrudzić sobie rąk, możesz założyć rękawice.

Czytaj także: Jak oczyścić grzyby i w czym je przechowywać?

Co zrobić ze świeżych prawdziwków? Smacznym daniem okaże się tarta z kapustą i suszonymi śliwkami. Poza tym świeże borowiki szlachetne możesz dodawać do każdej omówionej tu potrawy.

Czytaj także: Jakie grzyby można suszyć?

Na uwagę zasługuje m.in. schab w sosie borowikowym, wegański bigos z kiszoną kapustą czy pieczeń z dynią i sosem grzybowym. Z pewnością każda potrawa z dodatkiem grzybów zyska wspaniały smak i aromat.

Czytaj także: Zupa grzybowa z mrożonych grzybów – jak ją przygotować?