Prawdziwki – jak wyglądają, gdzie i kiedy rosną?

Prawdziwki – podstawowe informacje
Jesień to w naszym kraju czas grzybobrania. Wiedzą o tym nawet maluchy, które w przedszkolach śpiewają piosenki o tych darach natury: „kurki, rydze i maślaki, borowiki i kozaki nazbieramy dziś”. Wśród wszystkich wymienionych grzybów, to właśnie borowiki szlachetne, potocznie określane jako prawdziwki, to prawdziwi królowie lasu.
Grzyby prawdziwki to źródło wielu składników odżywczych, które można znaleźć zarówno w kapeluszu, jak i w nóżce. Witamina A, C, E, PP, E, witaminy z grupy B, fosfor, magnez, selen, żelazo to zaledwie część wartościowych substancji w tym grzybie.
Czytaj także: Co zrobić z prawdziwków?
Okazuje się, że to również skarbnica łatwo przyswajalnych białek składających się z egzogennych aminokwasów. Z tego powodu borowiki szlachetne mogą stanowić część diety wegetariańskiej. Sprawdzą się również w diecie mięsnej. Mogą być wykorzystane do sosu czy farszu, a także zaserwowane z makaronem albo w zupie. Wystarczy oczyścić je z pomocą obieraczki i usmażyć na patelni.
Czytaj także:
Jak wyglądają borowiki?
Zastanawiasz się, jak wyglądają borowiki szlachetne? Pierwszym wyróżnikiem prawdziwka jest jego ciemnobrązowy kapelusz. Jego kształt z czasem staje się bardziej wypukły. Rurki młodych grzybów mają biały kolor, a starszych okazów – oliwkowozielony.
Jeżeli nie wiesz, czy zebrałeś prawdziwki, możesz porównać zdjęcia ze specjalistycznych atlasów grzybów.
Czytaj także:
Gdzie rosną prawdziwki?
Zacznijmy od tego, kiedy rosną prawdziwki. Sezon na borowiki szlachetne trwa od lipca do listopada. W tym czasie warto szukać ich w lasach. Wówczas wystarczy zabrać ze sobą nóż, który umożliwi ich bezpieczne wycięcie wiaderko, do którego zbierzesz okazy.
Zbierając grzyby, trzeba uważać, by nie zniszczyć grzybni, bo wtedy nigdy już w tym samym miejscu grzyby nie odrosną.
Czytaj także:
W jakich lasach rosną prawdziwki?
Nie wiesz, w jakich lasach rosną prawdziwki? Okazuje się, że spotkasz je zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych czy mieszanych. Najwięcej borowików szlachetnych można znaleźć w okolicach sosen, świerków, dębów oraz buków.
Czytaj także: Jak mrozić grzyby?
To właśnie z tymi gatunkami borowiki szlachetne wchodzą w mikoryzę. Współpraca polega tu na obustronnych korzyściach. Grzyb umożliwia drzewu pobieranie substancji odżywczych z gleby. Natomiast prawdziwek otrzymuje cukry, których sam nie potrafiłby wytworzyć.
Czytaj także: Jak zamrozić podgrzybki?
Prawdziwki – jak rozpoznać?
Okazuje się, że prawdziwki łatwo pomylić z innymi grzybami, m.in. z goryczakiem żółciowym, szatanem, czyli borowikiem szatańskim czy też z borowikiem sosnowym.
Jeżeli nie wiesz, czy znalazłeś prawdziwki, pierwszym krokiem do tego, jak rozpoznać grzyby jest sprawdzenie rurek pod kapeluszem. Te, u prawdziwka wyróżniają się białawym albo żółtym kolorem. Z kolei u szatana mają różowy kolor.
Czytaj także:
Zwróć również uwagę na siateczkę. U borowika szlachetnego będzie ona biała i delikatna. Natomiast goryczak żółciowy charakteryzuje się ciemną siateczką o dużych oczkach.
Jeżeli nie jesteś pewien, jakie grzyby znalazłeś, udaj się z nimi do stacji sanitarno-epidemiologicznej, gdzie możesz skorzystać z pomocy grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów. Pamiętaj, by nie spożywać grzybów, co do których nie masz pewności, czy są jadalne i bezpieczne.
Czytaj także: Rodzaje prawdziwków – 7 najpopularniejszych odmian borowika
Warto przeczytać

Jak bezpiecznie zbierać grzyby?
Masz ochotę po raz pierwszy wybrać się na grzybobranie? Świetnie! Jesienią nic nie smakuje lepiej niż sos lub zupa przyrządzone z własnoręcznie zebranych grzybów! Przed wyruszeniem do lasu dobrze się jednak przygotuj – tylko wówczas będziesz miał pewność, że zbiory zakończą się wspaniałą ucztą, a nie niestrawnością lub bólami brzucha!
czytaj więcej
Jak gotować grzyby?
Jednym z najcenniejszych skarbów jesieni są pyszne grzyby. Kurki, rydze, maślaki czy podgrzybki wyraźnie zmieniają charakter popularnych dań sprawiając, że smakują znacznie lepiej! Tej jesieni bez wahania sięgaj więc po dostępne w sklepach świeże i suszone grzyby. Podpowiemy Ci jak ugotować je tak, by zachwycały smakiem!
czytaj więcej
Kiedy wybrać się na grzyby?
Większość osób z wyprawą na grzyby czeka do września, a nawet początków października. Tymczasem pierwsze grzyby znajdziesz w lasach już w maju! Kiedy więc rosną Twoje ulubione gatunki i co znajdziesz w lesie w poszczególnych miesiącach, od wiosny do późnej jesieni? Zaraz wszystko stanie się jasne!
czytaj więcej
Jak marynować grzyby?
Marynowane pieczarki, prawdziwki albo rydze sprawdzą się zarówno jako przystawki podczas organizowanych w domu przyjęć, jak i smakowity dodatek do codziennych kanapek. Choć do ich przyrządzenia zawsze wykorzystuje się te same główne składniki, to marynowane grzybki często różnią się smakiem. Sekret jak zawsze tkwi w szczegółach – w tym przypadku przyprawach i proporcjach. Poznaj go!
czytaj więcej
Ziemniaki z piekarnika – prosty przepis na pyry z gzikiem
Kartofle, ziemniaki, a w Wielkopolsce pyry, najlepiej z gzikiem, czyli twarożkiem wzbogaconym śmietaną, rzodkiewką i cebulką. Warto wiedzieć, jak je zrobić, gdyż mogą świetnie wzbogacić domowy obiad. Z tego wpisu dowiesz się, jak przygotować takie ziemniaczki z piekarnika, ile należy je piec oraz oczywiście w jakiej temperaturze. Będą chrupiące i to bez gotowania. Ich aromat wypełni twoją kuchnię prawdziwie apetyczną mieszanką ziół i przypraw. Nie musisz ich nawet obierać, ponieważ będą to pieczone ziemniaki w mundurkach!
czytaj więcej
Przepisy na desery – 49 przepisów z owocami, czekoladą, fit, na szybko, na ciepło i zimno
Desery to element posiłku, który uwielbiają prawie wszyscy. To także okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych, rozkoszując się słodkościami, których jest tyle rodzajów, że nie sposób zliczyć. Ciastka, galaretki, budynie, torty, lody z czekoladą, tarty, zapiekane owoce i inne — każdy znajdzie w tej obszernej kategorii coś dla siebie. W tym artykule znajdziesz najbardziej popularne przepisy na desery z różnymi dodatkami, na zimno i na ciepło. Zanurz się w lekturze i odkryj receptury na wszystkie te smakowite kąski.
czytaj więcej
Co zrobić z pomidorów – 16 przepisów na zupy, przeciery, przetwory
Pomidory (zaliczane do warzyw, chociaż tak naprawdę są jagodą) są chętnie używane w kuchniach całego świata — od Włoch aż po kuchnię krajów azjatyckich. Poza pysznym smakiem i zerowymi kaloriami pomidory mają także wiele witamin i minerałów, co czyni je doskonałym uzupełnieniem diety. Nie masz pomysłów na to, co zrobić z pomidorów? Poszukaj inspiracji w poniższym artykule!
czytaj więcej
Potrawy z dyni – 10 przepisów na desery, zupy, przetwory
Dynia to warzywo, które bez wątpienia kojarzy się z jesienią i pyszną, dyniową zupą. Z apetycznej, pomarańczowej „główki” można zrobić o wiele więcej potraw, wykorzystując przy tym prozdrowotne właściwości dyni. Bogate w witaminy i minerały warzywo może stać się składnikiem różnorodnych potraw oraz deserów. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakie pyszności można przyrządzić z dyni, koniecznie sprawdź dalszą część tego artykułu.
czytaj więcej
Meal prep na tydzień dla dorosłego i dziecka — rozpiska i przepisy
Meal prep stał się niezwykle popularnym trendem, który chętnie wykorzystują osoby zapracowane. Wcześniejsze przygotowywanie jedzenia z rozpiską na kilka dni nie tylko pozwala zaoszczędzić czas, ale również pieniądze. Zdrowe, domowe gotowanie na kilka dni powinno być dobrze rozplanowane, aby uniknąć błędów powodujących zatrucia i niedobory witamin. Jak przygotować tygodniową rozpiskę posiłków dla dzieci i dorosłych? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie sekrety meal prepowania
czytaj więcej