Jak zrobi膰 powid艂a z w臋gierek?

Powid艂a z w臋gierek – czego potrzebujecie?
Powid艂a ze 艣liwek w臋gierek s膮 najlepszymi przetworami ze wzgl臋du na niesamowity smak tych owoc贸w – s膮 s艂odkie i lekko kwaskowate. Z pewno艣ci膮 nie raz widzieli艣cie babci臋 lub mam臋, kt贸ra robi艂a w kuchni powid艂a, gdy byli艣cie dzie膰mi. Do przygotowania powide艂 warto wybra膰 艣liwki lekko, a nawet bardzo pomarszczone. Dlaczego? Bo zawieraj膮 najwi臋cej s艂odyczy, wi臋c cz臋sto nie wymagaj膮 ju偶 dodawania cukru. 艢liwki nie powinny by膰 jednak wodniste. Wystarcz膮 dwa kilogramy, by zrobi膰 przepyszne domowe powid艂a z w臋gierek. Zawsze mo偶ecie doda膰 wi臋cej 艣liwek, zw艂aszcza je艣li w domu kr臋ci si臋 sporo ma艂ych 艂asuch贸w. Wtedy jednak czas sma偶enia b臋dzie d艂u偶szy. Co jeszcze przyda si臋 w kuchni?
- Garnek emaliowany b膮d藕 inny garnek pojedynczy. Niekt贸rzy decyduj膮 si臋 na sma偶enie na patelni, jednak w garnku jest to wygodniejsze.
- Sitko, na kt贸re wy艂o偶ycie 艣liwki do mycia.
- Deska do krojenia.
- N贸偶.
- Cukierniczka pe艂na cukru.
- S艂oik z pokrywk膮, w kt贸rym umie艣cicie gotowe powid艂a.
Powid艂a b臋d膮 sma偶y膰 si臋 przez kilka godzin, dlatego przygotujcie sobie ca艂y dzie艅 na gotowanie.
Jak zrobi膰 powid艂a ze 艣liwek w臋gierek?
Jak zrobi膰 powid艂a z w臋gierek? To wcale nie tak proste, cho膰 sama technika nie jest skomplikowana. Nie ka偶demu chce si臋 gotowa膰 przez bite pi臋膰 godzin, prawda? Na szcz臋艣cie 艣liwki wymagaj膮 mieszania tylko raz na jaki艣 czas. Musicie przede wszystkim pilnowa膰, by nie przywar艂y do dna garnka czy patelni. Jak zrobi膰 powid艂a z w臋gierek, by si臋 nie przypala艂y? Ka偶dy ma na to swoje sposoby. Najlepszym z nich jest regularne mieszanie owoc贸w. Mo偶na jednak do garnka wla膰 dwie 艂y偶ki octu, kt贸ry nie jest wyczuwalny w samych przetworach, a skutecznie zapobiegnie przywieraniu 艣liwek do dna. W teorii wiecie ju偶, jak si臋 robi powid艂a ze 艣liwek w臋gierek. Teraz czas przej艣膰 do praktyki.
Koniecznie przeczytajcie tak偶e:
Przepisy na powid艂a z w臋gierek
Jak zrobi膰 powid艂a z w臋gierek? Przepis jest banalnie prosty. Wystarcz膮 dwa kilogramy dojrza艂ych ju偶 艣liwek, a tak偶e szklanka cukru. Mo偶ecie te偶 zrobi膰 powid艂a bez cukru – ale o tym za chwil臋. 艢liwki nale偶y umy膰 i przepo艂owi膰, wyci膮gaj膮c z nich pestki. Je艣li chcecie pozby膰 si臋 sk贸rki, obieraczka do owoc贸w oka偶e si臋 pomocna, jednak nie jest konieczna. Sk贸rka 艣liwki jest pe艂nowarto艣ciowym 藕r贸d艂em witamin i b艂onnika, nie b臋dzie jednak wyczuwalna w powid艂ach. Przepis na powid艂a z w臋gierek zawiera tylko te dwa sk艂adniki (trzy, je艣li doliczymy do przepisu wspomniany wcze艣niej ocet). Do garnka z grubym dnem wrzu膰cie wszystkie 艣liwki (艂y偶ka cedzakowa pomo偶e w pozbyciu si臋 ewentualnych resztek wody). Zasypcie je przygotowanym wcze艣niej cukrem i poczekajcie dziesi臋膰 minut, by owoce pu艣ci艂y sok. Nie b臋dziecie musieli wtedy dolewa膰 do nich wody – tego staramy si臋 raczej unikn膮膰. Je艣li sok si臋 pojawi艂, mo偶ecie postawi膰 garnek na ma艂ym gazie. Nie przykrywajcie go. Owoce powinny by膰 mieszane tylko raz na jaki艣 czas, gdy ju偶 pojawi si臋 w nich sok. Niekt贸rzy odradzaj膮 mieszanie, jednak my uwa偶amy, 偶e to najlepszy spos贸b na ocalenie garnka. Powid艂a powinny by膰 trzymane na gazie tak d艂ugo, a偶 nie zg臋stniej膮. Mo偶e to potrwa膰 nawet cztery-pi臋膰 godzin. Warto uzbroi膰 si臋 zatem w cierpliwo艣膰.
Przeczytajcie te偶:
- Nalewka z 艣liwek w臋gierek na spirytusie
- Jak my膰 owoce i warzywa?
- Jak zrobi膰 d偶em truskawkowy?
- Jak zrobi膰 d偶em z jab艂ek?
- Jak zrobi膰 d偶em z czarnej porzeczki?
Powid艂a ze 艣liwek w臋gierek z czekolad膮
Powid艂a z w臋gierek z czekolad膮 ka偶demu maluchowi przypadn膮 do gustu. Jak je przygotowa膰? Przepis jest dok艂adnie taki sam, jak w przypadku tradycyjnych powide艂. Musicie jednak doda膰 do nich czekolad臋 – najlepiej gorzk膮, gdy偶 ta jest najzdrowsza. Je艣li jednak wasze 艂asuchy wol膮 s艂odsze desery, mo偶ecie zmiesza膰 j膮 p贸艂 na p贸艂 z czekolad膮 mleczn膮. Wystarczy 100 gram贸w czekolady, kt贸r膮 dodacie do powide艂 na godzin臋 przed ko艅cem sma偶enia. B臋d膮 smakowa膰 lepiej ni偶 sklepowe 艣liwki z czekolad膮. Powid艂a przygotowane w ten spos贸b s膮 idealne do ciast.
Przeczytajcie tak偶e:
Powid艂a z w臋gierek i kakao
Zamiast czekolady mo偶ecie doda膰 do powide艂 kakao – efekt b臋dzie bardzo podobny. Aby uzyska膰 jeszcze bardziej czekoladowe powid艂a, mo偶na doda膰 do nich i czekolad臋, i kakao. Wtedy koniecznie sprawd藕cie ich smak. Mog膮 by膰 bowiem zbyt intensywne, co zabije naturalny smak 艣liwek.
Powid艂a ze 艣liwek w臋gierek z piekarnika
Nie wszyscy decyduj膮 si臋 na sma偶enie powide艂. Niekt贸rzy wol膮 przygotowa膰 powid艂a z w臋gierek w piekarniku. Przepis nie r贸偶ni si臋 znacz膮co od tego, kt贸ry przedstawili艣my wcze艣niej. Jedyn膮 r贸偶nic膮 jest piekarnik, kt贸ry musi by膰 nagrzany do 200°C. 艢liwki powinny piec si臋 w brytfance, zasypane cukrem, przez 30 minut. Nast臋pnie nale偶y zmniejszy膰 temperatur臋 do 170°C i piec je do momentu odparowania soku. Je艣li macie solidn膮 brytfann臋 z grubym dnem, mo偶ecie spr贸bowa膰. Pami臋tajcie jednak o mieszaniu 艣liwek od czasu do czasu.
Przeczytajcie tak偶e:
Powid艂a z w臋gierek bez cukru
Wspominali艣my wcze艣niej, 偶e powid艂a mo偶na zrobi膰 bez cukru. To prawda – w臋gierki s膮 na tyle s艂odkie, 偶e nie potrzebuj膮 dodatkowej s艂odyczy. Jednak bez cukru 艣liwki nie puszcz膮 soku. Dodajcie do nich odrobin臋 wody i sok z po艂贸wki cytryny. Odczekajcie kilka minut i zacznijcie sma偶y膰 powid艂a. B臋d膮 s艂odkie, kwaskowate i przepyszne. Pami臋tajcie, 偶e powid艂a z w臋gierek bez mieszania mog膮 si臋 przypali膰, dlatego lepiej nie spuszczajcie ich z oka na d艂u偶ej ni偶 kilka minut.
Koniecznie skorzystajcie z sezonu na 艣liwki i przygotujcie zaprawy, kt贸re zostan膮 z wami na ca艂膮 zim臋.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej