Jak zrobić powidła z węgierek?

Porady 1.08.2021

Powidła z węgierek – czego potrzebujecie?

Powidła ze śliwek węgierek są najlepszymi przetworami ze względu na niesamowity smak tych owoców – są słodkie i lekko kwaskowate. Z pewnością nie raz widzieliście babcię lub mamę, która robiła w kuchni powidła, gdy byliście dziećmi. Do przygotowania powideł warto wybrać śliwki lekko, a nawet bardzo pomarszczone. Dlaczego? Bo zawierają najwięcej słodyczy, więc często nie wymagają już dodawania cukru. Śliwki nie powinny być jednak wodniste. Wystarczą dwa kilogramy, by zrobić przepyszne domowe powidła z węgierek. Zawsze możecie dodać więcej śliwek, zwłaszcza jeśli w domu kręci się sporo małych łasuchów. Wtedy jednak czas smażenia będzie dłuższy. Co jeszcze przyda się w kuchni?

Powidła będą smażyć się przez kilka godzin, dlatego przygotujcie sobie cały dzień na gotowanie.

Jak zrobić powidła ze śliwek węgierek?

Jak zrobić powidła z węgierek? To wcale nie tak proste, choć sama technika nie jest skomplikowana. Nie każdemu chce się gotować przez bite pięć godzin, prawda? Na szczęście śliwki wymagają mieszania tylko raz na jakiś czas. Musicie przede wszystkim pilnować, by nie przywarły do dna garnka czy patelni. Jak zrobić powidła z węgierek, by się nie przypalały? Każdy ma na to swoje sposoby. Najlepszym z nich jest regularne mieszanie owoców. Można jednak do garnka wlać dwie łyżki octu, który nie jest wyczuwalny w samych przetworach, a skutecznie zapobiegnie przywieraniu śliwek do dna. W teorii wiecie już, jak się robi powidła ze śliwek węgierek. Teraz czas przejść do praktyki.

Koniecznie przeczytajcie także:

Przepisy na powidła z węgierek

Jak zrobić powidła z węgierek? Przepis jest banalnie prosty. Wystarczą dwa kilogramy dojrzałych już śliwek, a także szklanka cukru. Możecie też zrobić powidła bez cukru – ale o tym za chwilę. Śliwki należy umyć i przepołowić, wyciągając z nich pestki. Jeśli chcecie pozbyć się skórki, obieraczka do owoców okaże się pomocna, jednak nie jest konieczna. Skórka śliwki jest pełnowartościowym źródłem witamin i błonnika, nie będzie jednak wyczuwalna w powidłach. Przepis na powidła z węgierek zawiera tylko te dwa składniki (trzy, jeśli doliczymy do przepisu wspomniany wcześniej ocet). Do garnka z grubym dnem wrzućcie wszystkie śliwki (łyżka cedzakowa pomoże w pozbyciu się ewentualnych resztek wody). Zasypcie je przygotowanym wcześniej cukrem i poczekajcie dziesięć minut, by owoce puściły sok. Nie będziecie musieli wtedy dolewać do nich wody – tego staramy się raczej uniknąć. Jeśli sok się pojawił, możecie postawić garnek na małym gazie. Nie przykrywajcie go. Owoce powinny być mieszane tylko raz na jakiś czas, gdy już pojawi się w nich sok. Niektórzy odradzają mieszanie, jednak my uważamy, że to najlepszy sposób na ocalenie garnka. Powidła powinny być trzymane na gazie tak długo, aż nie zgęstnieją. Może to potrwać nawet cztery-pięć godzin. Warto uzbroić się zatem w cierpliwość.

Przeczytajcie też:

Powidła ze śliwek węgierek z czekoladą

Powidła z węgierek z czekoladą każdemu maluchowi przypadną do gustu. Jak je przygotować? Przepis jest dokładnie taki sam, jak w przypadku tradycyjnych powideł. Musicie jednak dodać do nich czekoladę – najlepiej gorzką, gdyż ta jest najzdrowsza. Jeśli jednak wasze łasuchy wolą słodsze desery, możecie zmieszać ją pół na pół z czekoladą mleczną. Wystarczy 100 gramów czekolady, którą dodacie do powideł na godzinę przed końcem smażenia. Będą smakować lepiej niż sklepowe śliwki z czekoladą. Powidła przygotowane w ten sposób są idealne do ciast.

Przeczytajcie także:

Powidła z węgierek i kakao

Zamiast czekolady możecie dodać do powideł kakao – efekt będzie bardzo podobny. Aby uzyskać jeszcze bardziej czekoladowe powidła, można dodać do nich i czekoladę, i kakao. Wtedy koniecznie sprawdźcie ich smak. Mogą być bowiem zbyt intensywne, co zabije naturalny smak śliwek.

Powidła ze śliwek węgierek z piekarnika

Nie wszyscy decydują się na smażenie powideł. Niektórzy wolą przygotować powidła z węgierek w piekarniku. Przepis nie różni się znacząco od tego, który przedstawiliśmy wcześniej. Jedyną różnicą jest piekarnik, który musi być nagrzany do 200°C. Śliwki powinny piec się w brytfance, zasypane cukrem, przez 30 minut. Następnie należy zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec je do momentu odparowania soku. Jeśli macie solidną brytfannę z grubym dnem, możecie spróbować. Pamiętajcie jednak o mieszaniu śliwek od czasu do czasu.

Przeczytajcie także:

Powidła z węgierek bez cukru

Wspominaliśmy wcześniej, że powidła można zrobić bez cukru. To prawda – węgierki są na tyle słodkie, że nie potrzebują dodatkowej słodyczy. Jednak bez cukru śliwki nie puszczą soku. Dodajcie do nich odrobinę wody i sok z połówki cytryny. Odczekajcie kilka minut i zacznijcie smażyć powidła. Będą słodkie, kwaskowate i przepyszne. Pamiętajcie, że powidła z węgierek bez mieszania mogą się przypalić, dlatego lepiej nie spuszczajcie ich z oka na dłużej niż kilka minut.

Koniecznie skorzystajcie z sezonu na śliwki i przygotujcie zaprawy, które zostaną z wami na całą zimę.