Jak zrobi膰 powid艂a z w臋gierek?

Porady 1.08.2021

Powid艂a z w臋gierek – czego potrzebujecie?

Powid艂a ze 艣liwek w臋gierek s膮 najlepszymi przetworami ze wzgl臋du na niesamowity smak tych owoc贸w – s膮 s艂odkie i lekko kwaskowate. Z pewno艣ci膮 nie raz widzieli艣cie babci臋 lub mam臋, kt贸ra robi艂a w kuchni powid艂a, gdy byli艣cie dzie膰mi. Do przygotowania powide艂 warto wybra膰 艣liwki lekko, a nawet bardzo pomarszczone. Dlaczego? Bo zawieraj膮 najwi臋cej s艂odyczy, wi臋c cz臋sto nie wymagaj膮 ju偶 dodawania cukru. 艢liwki nie powinny by膰 jednak wodniste. Wystarcz膮 dwa kilogramy, by zrobi膰 przepyszne domowe powid艂a z w臋gierek. Zawsze mo偶ecie doda膰 wi臋cej 艣liwek, zw艂aszcza je艣li w domu kr臋ci si臋 sporo ma艂ych 艂asuch贸w. Wtedy jednak czas sma偶enia b臋dzie d艂u偶szy. Co jeszcze przyda si臋 w kuchni?

Powid艂a b臋d膮 sma偶y膰 si臋 przez kilka godzin, dlatego przygotujcie sobie ca艂y dzie艅 na gotowanie.

Jak zrobi膰 powid艂a ze 艣liwek w臋gierek?

Jak zrobi膰 powid艂a z w臋gierek? To wcale nie tak proste, cho膰 sama technika nie jest skomplikowana. Nie ka偶demu chce si臋 gotowa膰 przez bite pi臋膰 godzin, prawda? Na szcz臋艣cie 艣liwki wymagaj膮 mieszania tylko raz na jaki艣 czas. Musicie przede wszystkim pilnowa膰, by nie przywar艂y do dna garnka czy patelni. Jak zrobi膰 powid艂a z w臋gierek, by si臋 nie przypala艂y? Ka偶dy ma na to swoje sposoby. Najlepszym z nich jest regularne mieszanie owoc贸w. Mo偶na jednak do garnka wla膰 dwie 艂y偶ki octu, kt贸ry nie jest wyczuwalny w samych przetworach, a skutecznie zapobiegnie przywieraniu 艣liwek do dna. W teorii wiecie ju偶, jak si臋 robi powid艂a ze 艣liwek w臋gierek. Teraz czas przej艣膰 do praktyki.

Koniecznie przeczytajcie tak偶e:

Przepisy na powid艂a z w臋gierek

Jak zrobi膰 powid艂a z w臋gierek? Przepis jest banalnie prosty. Wystarcz膮 dwa kilogramy dojrza艂ych ju偶 艣liwek, a tak偶e szklanka cukru. Mo偶ecie te偶 zrobi膰 powid艂a bez cukru – ale o tym za chwil臋. 艢liwki nale偶y umy膰 i przepo艂owi膰, wyci膮gaj膮c z nich pestki. Je艣li chcecie pozby膰 si臋 sk贸rki, obieraczka do owoc贸w oka偶e si臋 pomocna, jednak nie jest konieczna. Sk贸rka 艣liwki jest pe艂nowarto艣ciowym 藕r贸d艂em witamin i b艂onnika, nie b臋dzie jednak wyczuwalna w powid艂ach. Przepis na powid艂a z w臋gierek zawiera tylko te dwa sk艂adniki (trzy, je艣li doliczymy do przepisu wspomniany wcze艣niej ocet). Do garnka z grubym dnem wrzu膰cie wszystkie 艣liwki (艂y偶ka cedzakowa pomo偶e w pozbyciu si臋 ewentualnych resztek wody). Zasypcie je przygotowanym wcze艣niej cukrem i poczekajcie dziesi臋膰 minut, by owoce pu艣ci艂y sok. Nie b臋dziecie musieli wtedy dolewa膰 do nich wody – tego staramy si臋 raczej unikn膮膰. Je艣li sok si臋 pojawi艂, mo偶ecie postawi膰 garnek na ma艂ym gazie. Nie przykrywajcie go. Owoce powinny by膰 mieszane tylko raz na jaki艣 czas, gdy ju偶 pojawi si臋 w nich sok. Niekt贸rzy odradzaj膮 mieszanie, jednak my uwa偶amy, 偶e to najlepszy spos贸b na ocalenie garnka. Powid艂a powinny by膰 trzymane na gazie tak d艂ugo, a偶 nie zg臋stniej膮. Mo偶e to potrwa膰 nawet cztery-pi臋膰 godzin. Warto uzbroi膰 si臋 zatem w cierpliwo艣膰.

Przeczytajcie te偶:

Powid艂a ze 艣liwek w臋gierek z czekolad膮

Powid艂a z w臋gierek z czekolad膮 ka偶demu maluchowi przypadn膮 do gustu. Jak je przygotowa膰? Przepis jest dok艂adnie taki sam, jak w przypadku tradycyjnych powide艂. Musicie jednak doda膰 do nich czekolad臋 – najlepiej gorzk膮, gdy偶 ta jest najzdrowsza. Je艣li jednak wasze 艂asuchy wol膮 s艂odsze desery, mo偶ecie zmiesza膰 j膮 p贸艂 na p贸艂 z czekolad膮 mleczn膮. Wystarczy 100 gram贸w czekolady, kt贸r膮 dodacie do powide艂 na godzin臋 przed ko艅cem sma偶enia. B臋d膮 smakowa膰 lepiej ni偶 sklepowe 艣liwki z czekolad膮. Powid艂a przygotowane w ten spos贸b s膮 idealne do ciast.

Przeczytajcie tak偶e:

Powid艂a z w臋gierek i kakao

Zamiast czekolady mo偶ecie doda膰 do powide艂 kakao – efekt b臋dzie bardzo podobny. Aby uzyska膰 jeszcze bardziej czekoladowe powid艂a, mo偶na doda膰 do nich i czekolad臋, i kakao. Wtedy koniecznie sprawd藕cie ich smak. Mog膮 by膰 bowiem zbyt intensywne, co zabije naturalny smak 艣liwek.

Powid艂a ze 艣liwek w臋gierek z piekarnika

Nie wszyscy decyduj膮 si臋 na sma偶enie powide艂. Niekt贸rzy wol膮 przygotowa膰 powid艂a z w臋gierek w piekarniku. Przepis nie r贸偶ni si臋 znacz膮co od tego, kt贸ry przedstawili艣my wcze艣niej. Jedyn膮 r贸偶nic膮 jest piekarnik, kt贸ry musi by膰 nagrzany do 200°C. 艢liwki powinny piec si臋 w brytfance, zasypane cukrem, przez 30 minut. Nast臋pnie nale偶y zmniejszy膰 temperatur臋 do 170°C i piec je do momentu odparowania soku. Je艣li macie solidn膮 brytfann臋 z grubym dnem, mo偶ecie spr贸bowa膰. Pami臋tajcie jednak o mieszaniu 艣liwek od czasu do czasu.

Przeczytajcie tak偶e:

Powid艂a z w臋gierek bez cukru

Wspominali艣my wcze艣niej, 偶e powid艂a mo偶na zrobi膰 bez cukru. To prawda – w臋gierki s膮 na tyle s艂odkie, 偶e nie potrzebuj膮 dodatkowej s艂odyczy. Jednak bez cukru 艣liwki nie puszcz膮 soku. Dodajcie do nich odrobin臋 wody i sok z po艂贸wki cytryny. Odczekajcie kilka minut i zacznijcie sma偶y膰 powid艂a. B臋d膮 s艂odkie, kwaskowate i przepyszne. Pami臋tajcie, 偶e powid艂a z w臋gierek bez mieszania mog膮 si臋 przypali膰, dlatego lepiej nie spuszczajcie ich z oka na d艂u偶ej ni偶 kilka minut.

Koniecznie skorzystajcie z sezonu na 艣liwki i przygotujcie zaprawy, kt贸re zostan膮 z wami na ca艂膮 zim臋.