Leczo – przepis na szybkie i pyszne danie
Leczo – przepis na smaczne i sycące danie jednogarnkowe
Zanim przejdziemy do samego przepisu na leczo, warto wspomnieć nieco o historii tego dania. Historycy powiadają, że pierwsze wzmianki o suszonej papryce pochodzą z XVIII wieku. Jednakże świeża papryka zagościła na węgierskich stołach dopiero pod koniec XIX wieku za sprawą bułgarskich podróżników. Podobnie było zresztą z uprawą pomidorów. Narodziny leczo jako dania określa się na schyłek XIX wieku. W tamtym czasie zaczęto uprawiać paprykę i pomidory w małych gospodarstwach domowych. Warzywa te nadawały się do przetworów, a ugotowane dawały siłę chłopom do prac na roli. „Leczo” jako słowo pochodzi z języka węgierskiego, dokładnie z obszarów północnych. Mieszkańcy określali tym mianem danie stanowiące połączenie pomidorów oraz papryki.
Olbrzymi wkład w popularyzację potrawy, a także samego przepisu na leczo mają Bułgarzy, którzy na początku XX wieku masowo uprawiali rolę na terenie północnych Węgier. W latach 30. zaczęto produkować konserwy z leczo – przepis na to danie zyskał na popularności wśród mieszczan, a z czasem stał się znany także poza krajem. Dzisiejsze przepisy na leczo znacznie różnią się od tych sprzed kilku wieków, ale dalej są równie proste i smaczne, ponieważ bazują na tych samych, głównych składnikach.
Leczo przepis podstawowy
Tradycyjny przepis na leczo składa się dosłownie z czterech składników – węgierskiego złota, czyli papryki, cebuli, kiełbasy oraz pomidorów (świeżych oraz w formie przecieru). Niezwykle ważnym dodatkiem jest papryka w proszku (słodka, ostra oraz wędzona). Do przyrządzania potrawy będziesz potrzebować kilku akcesoriów kuchennych, takich jak nóż pojedynczy, garnek i deska do krojenia. Jak wygląda podstawowy przepis na leczo?
Składniki:
- 100 g smalcu
- 1 duża cebula
- 2 swojskie kiełbasy
- 2 duże papryki
- 3 świeże pomidory
- Puszka koncentratu pomidorowego
- Pieprz
- Sól
- Suszona papryka
Włóż smalec do garnka i gotuj tak, aby się roztopił. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz kiełbasę. Smaż przez kilka minut, aż się zarumienią, a na koniec dodaj rozgniecione 3-4 ząbki czosnku. Następnie pokrój paprykę w kostkę i wrzuć ją do garnka i przesmaż przez 3 minuty. Dopraw szczyptą soli, pieprzem i suszoną papryką. Gdy składniki ładnie się usmażą, dodaj obrane, pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat pomidorowy i gotuj przez co najmniej 15 minut pod pokrywką, starannie mieszając.
Leczo z cukinią i kiełbasą – przepis z polskiej ziemi
Jak zrobić leczo z cukinią i kiełbasą, które znamy z dzieciństwa? Przede wszystkim zacznijmy od wyboru dobrej jakości składników, tak aby leczo z cukinią i kiełbasą smakowało jak u mamy. Jak zrobić leczo z cukinii i kiełbasy, którym naje się cała rodzina? Podajemy przepis, który z łatwością przygotujesz – oczywiście jeśli tylko masz pod ręką garnki ze stali nierdzewnej oraz podstawowe składniki.
Przepis na leczo z cukinii i kiełbasy:
Składniki:
- 450 g swojskiej kiełbasy
- 1 duża cukinia
- 2 cebule
- 2 papryki
- 2 pomidory
- Puszka przecieru pomidorowego
- 100 g smalcu
- Sól
- Pieprz
- Chilli
- Suszona papryka
Weź deskę do krojenia, obierz na niej cebulę i pokrój w kostkę, następnie pokrój kiełbasę w plasterki. Rozgrzej smalec w dużym garnku, a potem dodaj składniki i podsmażaj je ok. 15 minut, mieszając. Pokrój paprykę w kostkę, a cukinię w cienkie plasterki i dodaj do garnka. Kolejnym krokiem jest dodanie przypraw i duszenie składników przez 20 minut. Na sam koniec dodaj pokrojone pomidory i przecier, energicznie wymieszaj i gotuj przez jakieś 10 minut. I voilà! Leczo z cukinii i kiełbasy gotowe!
Leczo. Przepis: cukinia, papryka, kiełbasa
Znasz już podstawowy przepis na leczo z cukinią, papryką i kiełbasą, możesz pokusić się o wszelkiego rodzaju kombinacje – dodać więcej papryki, mniej kiełbasy, albo w ogóle z niej zrezygnować i stworzyć wersję wegetariańską. Polecamy wykorzystanie większej ilości przypraw, np. suszonych ziół. Dzięki nim leczo nabierze nowego, ciekawego smaku. Jeśli szukasz pomysłu na fantazyjne wersje leczo, sprawdź dalszą część artykułu!
Przepis na leczo z pieczarkami
Jeśli masz ochotę na odrobinę kulinarnej fantazji, mamy dla ciebie znakomity przepis na leczo z pieczarkami. Przygotuj następujące składniki:
- 1 kiełbasę
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- 4 świeże pomidory
- 400 g pieczarek
- 4 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
- Suszoną paprykę
Żeby przygotować wyśmienite leczo z pieczarkami z przepisu, zacznij od rozgrzania oleju w wysokim garnku. Kolejnym krokiem jest pokrojenie wszystkich składników oraz wrzucenie na olej cebuli oraz kiełbasy, tak aby się przyrumieniły. Później dodaj pieczarki i poczekaj, aż wyparuje z nich woda.
Pokrojoną paprykę wrzuć do garnka i podlej wodą, dusząc ją przez 15 minut. Następnie dodaj do tego przecier, pomidory oraz przyprawy i gotuj pod przykryciem przez 25 minut.
Leczo z kabaczka – przepis na udaną kolację
Jeśli posiadasz w domu dojrzałą cukinię, czyli kabaczka, również możesz przygotować z niej pyszne danie. Leczo z kabaczków podbije kubki smakowe wszystkich domowników! Zdradzimy ci przepis na leczo z kabaczków opracowany przez znakomitych szefów kuchni. Przydadzą ci się do tego podstawowe akcesoria i przybory kuchenne – łyżka oraz garnek.
Składniki:
- 1 duży kabaczek
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy
- 400 g pieczarek
- Koncentrat pomidorowy
- Sól
- Pieprz
- Papryka wędzona
Kabaczka należy pokroić w półksiężyce i obrać ze skóry, po czym obierz pomidory i pozbądź się z nich nasion. Następnie pokrój cebulę, papryki oraz pomidory w kostkę, a pieczarki w ćwiartki. Przydatne do tego mogą okazać się takie akcesoria, jak tarki, przecieraki i szatkownice, ale nie są one obowiązkowe. Po prostu przyspieszą krojenie składników.
Do dużego garnka wlej oliwę i podgrzej ją, następnie wrzuć tam cebulę, paprykę i kabaczek. Na koniec przypraw i duś przez 20 minut. Po tym czasie wlej ok. 200 ml wody i dodaj koncentrat pomidorowy. Zmniejsz ogień na mniejszy i duś pod przykryciem, aż składniki zmienią się w średnio gęsty sos.
Leczo z papryki – przepis na szybkie danie
Gdy nie masz w lodówce zbyt wielu składników, a nabrałeś ochoty na pyszne i rozgrzewające danie, wybierz leczo z papryki. Nasz przepis na leczo z papryki jest niezwykle szybki i łatwy.
Składniki:
- 1 papryka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- Puszka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka na indukcję albo na gaz z rozgrzanym olejem, podsmaż ok. 7 minut. Następnie dodaj poszatkowane ząbki czosnku i dolej ok. 300 ml wody. Składniki duś przez 20 minut, aż zredukuje się woda, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. Takie leczo z papryki będzie sycące i tanie w przygotowaniu!
Leczo – przepis wege
Jeśli nie jadasz mięsa, a masz ochotę na leczo – przepis wege naszego autorstwa przypadnie ci do gustu. Do jego przygotowania będziesz potrzebować świeżych, aromatycznych warzyw oraz ziół. Przygotuj także sztućce oraz miskę.
Składniki:
- 2 cebule
- 2 papryki
- 4 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek
- 1 cukinia
- Puszka koncentratu pomidorowego
- Świeży rozmaryn
- Świeży lubczyk
- Świeże oregano
- Sól
- Pieprz
- Wędzona papryka
- Oliwa
Cebulę, paprykę, pieczarki oraz cukinię pokrój w dowolny kształt (im większe kawałki, tym danie będzie bardziej aromatyczne) i wrzuć do garnka pojedynczego na rozgrzaną oliwę. Po upływie 10 minut dodaj puszkę koncentratu pomidorowego oraz 200 ml wody i duś przez kolejne 10 minut. Na sam koniec gotowania dodaj wędzoną paprykę, sól oraz pieprz. Świeże zioła wrzuć do miseczki i delikatnie zmiażdż je widelcem, po czym dodaj do garnka. Nakryj pokrywką i gotuj przez 5 minut.
Leczo w słoiki – przepis na zimę
Przygotowujesz przetwory na zimę? Spróbuj włożyć leczo do słoików. To niezwykle proste danie znakomicie sprawdza się jako przekąska albo podstawa do innych posiłków. Leczo na zimę do słoików można przygotować na różny sposób, z użyciem wielu nietypowych składników. Poznaj nasz przepis na leczo w słoiki!
Składniki:
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona albo żółta
- 1 cebula
- 400 g pieczarek
- 100 g smalcu
- Koncentrat pomidorowy
- Sól
- Pieprz
Pokrój wszystkie składniki i wrzuć je do dużego garnka na rozgrzany wcześniej smalec. Smaż przez 7 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy składniki już nabiorą rumieńców, dodaj do nich koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotuj przez 10 minut, a następnie dolej 400 ml wody i duś przez 25 minut. Skończone danie przełóż do czystych słoików, zakręć i podgotuj we wrzącej wodzie, aby wieczka się uszczelniły.
Czytaj także:
Cukinia z grilla – 7 przepisów nie tylko dla wegetarian
Placek z cukinii – fit przekąska na lunch lub dodatek do obiadu
Pieczarki z grilla na 13 sposobów
Dzień wege – gotowe pomysły na 3 podstawowe posiłki
Wegetariański girll na 10 sposobów
Zasady przechowywania warzyw i owoców
Danie jednogarnkowe w kurczakiem
Chłopski garnek – przepis na sprawdzony obiad
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej