Przetwory na zimę — 39 przepisów na pikle, dżemy i konfitury, nalewki, kompoty i soki
Domowe przetwory na zimę: jak zachować smak lata przez cały rok
Domowe przetwory na zimę pozwolą Ci zachować smak lata i cieszyć się nim aż do kolejnego sezonu. Przygotowując słoiki z sezonowymi warzywami i owocami oszczędzisz pieniądze i wprowadzisz do diety zdrowe produkty wiadomego pochodzenia. Przetwory na zimę po odpowiednim przygotowaniu można zjeść nawet po kilku latach, dlatego warto mieć w szafce kilka słoików z własnoręcznie przygotowanymi piklami i kiszonkami, tak na czarną godzinę.
Podejmując się samodzielnego przyrządzenia dżemów, pikli czy konfitur powinieneś zwrócić uwagę na kilka aspektów, zaczynając od samego wyboru produktów do przetworzenia. Słoiki przyjmą wszystko, jednakże najsmaczniejsze przetwory powstają ze świeżych i dojrzałych owoców oraz warzyw. Do słoików wybieraj warzywa i owoce w szczycie sezonu, ponieważ wtedy mają one najwięcej wartości odżywczych i są najlepsze w smaku.
Kiedy zgromadzisz już najlepsze smakołyki, powinieneś dokładnie je umyć i oczyścić z wszystkich nadpsutych i nieestetycznych części. Równie czyste powinny być słoiki i inne pojemniki przeznaczone na przetwory. Przed napełnieniem najlepiej jest je wyparzyć, by mieć pewność, że nie zostały w nich żadne bakterie i inni nieproszeni goście.
Jakie przetwory na zimę można przygotować z sezonowych owoców i warzyw? Najpopularniejsze są rzecz jasna słodkie konfitury, dżemy, kompoty i soki. W słodzonych przetworach mogą znaleźć się dowolne owoce, jednakże najlepiej sprawdzają się te, które mają w sobie dużo soku i cukru, np. truskawki, maliny, jabłka czy śliwki. Dosłodzenie przetworów pozwala utrwalić ich smak, a także przedłużyć ich trwałość.
Nie tylko dżemami można zastawić półki spiżarni — równie pyszne przetwory da się przyrządzić z warzyw. Słoiki na słono mogą zawierać sosy, marynaty, kiszonki i pikle. W zalewy można wrzucać dosłownie każde warzywa — ogórki, kapustę, marchewkę, a także niektóre owoce.
Szukasz wskazówek, które pomogą Ci przygotować swoje pierwsze przetwory? Koniecznie zapoznaj się z naszymi artykułami, w których znajdziesz praktyczne porady oraz pyszne przepisy na przetwory na zimę:
Kreatywne pomysły na przetwory z warzyw i owoców
Przetwory można przygotowywać na różne sposoby i z wieloma dodatkami. Domowe przetwory da się przeistoczyć w istne cuda kulinarne, łącząc ze sobą nieoczywiste smaki. Ciekawym sposobem na urozmaicenie klasycznych słoików jest zaprawienie ich pikantnymi marynatami z dodatkiem różnych rodzajów chili, czosnku, imbiru czy pieprzu ziarnistego. Pikantne marynaty możesz wykorzystać nie tylko do warzyw oraz owoców, nadając im zupełnie innego charakteru.
Do marynat możesz użyć także dowolnych warzyw, owoców, ziół i przypraw korzennych, dzięki którym wzniesiesz swoje pikle i kiszonki na wyżyny nieoczywistych smaków i aromatów. Marynaty zmieniają nie tylko smak, ale także strukturę — wszystkie zanurzone w nich składniki zyskują niesamowitą chrupkość. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować przetwory domowe z marynowanymi warzywami? Poniżej znajdziesz ciekawe artykuły na ten temat:
Przyrządzanie pikli w ciekawych marynatach to nie wszystko — istnieje wiele innych ciekawych i kreatywnych sposobów na przetworzenie nadmiaru sezonowych warzyw oraz owoców. Poznaj inne nasze pomysły na zimowe przetwory:
- Przetwory z fasolki szparagowej do słoików
- Przetwory z pomidorów
- Co można zrobić z czereśni? 3 pomysły na przetwory
- Przetwory z agrestu
- Pigwa – jakie przetwory można z niej zrobić?
Kiszonki — zdrowe i oryginalne przetwory na zimę, które warto wypróbować
Kiszonki należą do najzdrowszych przetworów na zimę. Fermentacja pozwala rozwijać się korzystnym dla zdrowia probiotykom i enzymom, wspomagając w ten sposób ludzki układ trawienny. Przepisy na kiszonki to nie tylko recepta na zdrowie, ale również sposób na zachowanie szczupłej sylwetki — kiszone produkty są uważane za niskokaloryczne.
Ukisić można wiele produktów, nie tylko warzywa i owoce, ale także zioła czy zwyczajną zieleninę. Każdy z tych produktów podczas kiszenia nabiera unikalnych właściwości oraz nietypowego smaku. Kiszonki to znakomite źródło witaminy C, błonnika oraz przeciwutleniaczy, a częste ich spożywanie wpływa korzystnie na pracę jelit i całego układu trawiennego, zwiększając wchłanianie cennych składników odżywczych.
Przygotowanie kiszonek w domu nie wymaga wielu składników ani specjalnych umiejętności, wystarczy umieścić produkt w słoiku, dodać sól oraz wodę i pozostawić całość do fermentacji. Długość kiszenia zależna jest od preferencji — jeśli lubisz kwaśniejsze kiszonki, możesz przedłużyć fermentację do kilku tygodni. Przepadasz za ogórkami małosolnymi? Zostaw je w słoiku tylko na kilka dni. Naturalne kiszonki mogą być przygotowywane w różny sposób, nie istnieją uniwersalne przepisy na ich przyrządzanie, gdyż w każdym domu robi się je inaczej.
Kiszonki to doskonały sposób na to, by utrzymać szczupłą sylwetkę i przez cały rok cieszyć się smakiem sezonowych owoców i warzyw. Chcesz wprowadzić kiszonki do swojej diety? W takim razie lektura tych artykułów jest dla Ciebie obowiązkowa.
- Jak zrobić najlepsze ogórki małosolne?
- Nie tylko ogórki – jakie warzywa możesz kisić?
- Jak kisić kapustę w domu?
- Kiszona rzodkiewka
- Kiszenie ogórków – jak to się robi?
Odkryj magię domowych dżemów i konfitur — przepisy i inspiracje
Domowy dżem i inne konfitury to niezwykle prosty sposób na zachowanie owocowych smaków upalnych dni. Przygotowywanie przetworów na słodko jest niezwykle proste, a do ich przyrządzenia można użyć wielu owoców: truskawek, malin, jagód, gruszek czy śliwek. Do takich przetworów można również dodać różne przyprawy (np. cynamon), by nadać im wyjątkowego aromatu.
Konfitura a dżem — czym one się różnią? Przetwory te różnią się składem. Dżemy zawierają więcej cukru oraz substancji żelujących, natomiast konfitura to tak naprawdę owoce gotowane w syropie cukrowym.
Jak zrobić dżem? Przepis na dżem to żadna fizyka kwantowa! Cała dżemowa procedura wymaga wcześniejszego dokładnego umycia owoców i usunięcia pestek, które mogą sprawić, że dżem stanie się gorzki. Owoce należy pokroić, wrzucić do garnka i zagotować wraz z cukrem. Kiedy bulgocząca masa staje się gęsta, dżem jest gotowy. Gotowe dżemy i konfitury należy przełożyć do starannie umytych i wyparzonych słoików, a następnie zawekować.
Niewątpliwą zaletą przyrządzania domowych konfitur jest pełna kontrola nad jakością składników i ilością cukru, która ląduje w słoiku razem z owocami. Poniżej zebraliśmy dla Ciebie przepisy na pyszne, domowe i zdrowe przetwory z najróżniejszych owoców. Gorąco zachęcamy do ich lektury.
- Jak zrobić dżem truskawkowy?
- Jak zrobić dżem z malin?
- Jak zrobić dżem z gruszek?
- Jak zrobić dżem z dyni?
- Jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki?
- Jak zrobić powidła śliwkowe?
- Jak zrobić dżem z brzoskwiń?
- Jak zrobić dżem z moreli?
- Konfitura i dżem z żurawiny
- Jak zrobić dżem z agrestu?
- Jak zrobić dżem ze śliwek?
- Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki?
- Jak zrobić dżem jagodowy?
- Jak zrobić dżem z aronii?
- Jak zrobić dżem z borówki amerykańskiej?
- Jak zrobić dżem z jabłek?
- Jak zrobić dżem z dyni?
Kompot i soki na zimowe wieczory — prosty sposób na zdrowe napoje
Domowe kompoty i soki przygotowane na zimę są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Kompot wlany do słoików może stać się zdrowszą alternatywą dla słodzonych napojów gazowanych i sklepowych soków.
Soki na zimę przygotowuje się z różnych kombinacji owoców rosnących w ogrodach — polskich jabłek, truskawek, malin lub gruszek. Najlepszą metodą na zrobienie soków jest użycie do tego specjalnego sokownika. Powolne gotowanie owoców, podczas którego sok skrapla się do garnka, pozwala uzyskać niezwykle intensywne w smaku soki, które po dodaniu cukru przetrwają całą zimę. Jeśli chcesz przygotować swój pierwszy, domowy sok, a nie wiesz jak, koniecznie przeczytaj nasze artykuły:
- 3 przepisy na pyszne soki z jabłek z sokownika!
- Jak zrobić sok z malin w sokowniku?
- Jak zrobić sok z wiśni w sokowniku?
- Jak zrobić sok z czarnej porzeczki w sokowniku?
Kompoty do słoików to równie dobry sposób na zatrzymanie smaku letnich owoców na dłużej. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekty potrafią zadziwić. Jak zrobić kompot do słoików? Wybrane owoce i inne dodatki należy starannie umyć, obrać i lekko przesmażyć z cukrem, a następnie dodać do tego wody i zostawić do zagotowania. Nie wiesz, jak zabrać się do przyrządzenia własnego kompotu? Po lekturze zamieszczonych niżej artykułów będziesz mistrzem w tej dziedzinie!
Warto przeczytać
Babeczki waniliowe — pyszny przepis
Babeczki waniliowe to małe, puszyste wypieki, które zachwycają swoim smakiem i bogatym aromatem. W jaki sposób upiec pyszne, wilgotne babeczki o zniewalającym waniliowym smaku? Poznaj nasz szybki i smaczny przepis!
czytaj więcejBabskie drinki – 8 propozycji nie tylko dla kobiet!
Świat drinków to nie tylko domena barmanów. Obecnie coraz więcej osób odkrywa radość z kreowania wyjątkowych napojów alkoholowych w zaciszu swojego domu, a kolorowe koktajle z różnorodnych składników zyskują na popularności nie tylko wśród kobiet. Jak przygotować eleganckie, kobiece drinki, które zasmakują nie tylko paniom? Poznaj kilka naszych propozycji!
czytaj więcej6 słodkich, rozgrzewających drinków
Zima to świetny moment na eksperymentowanie z różnymi napojami o rozgrzewających właściwościach, także tych z prądem. Rozgrzewające drinki to coś więcej niż grzane wino i wcale nie muszą być podawane na ciepło! Poznaj 6 naszych propozycji!
czytaj więcejZ czym i jak pić tequilę?
Zapewne kojarzysz tę scenę z filmu, w którym bohaterzy liżą sól, piją shoty i zagryzają je cytryną? Ten najbardziej popularny sposób serwowania tequili mixto, wymyślony w celu zwiększenia sprzedaży tego trunku na rynku międzynarodowym, to tylko jeden z wielu sposobów na jej picie. W poniższym artykule omówimy także inne interesujące sposoby na picie tequili. Sprawdź je wraz z nami!
czytaj więcejDrinki z tequilą – 6 najpopularniejszych przepisów
Tequila to alkohol o meksykańskich korzeniach, który tradycyjnie produkuje się z soku agawy niebieskiej. Produkcja tequili na masową skalę przyczyniła się do poprawy warunków życia mieszkańców regionu Jalisco, co czyni ją niezwykle ważnym elementem kultury Meksyku. Ten interesujący napój spirytusowy z agawy cieszy się międzynarodowym uznaniem i stanowi bazę dla wielu pysznych koktajli. Chcesz wiedzieć, jak je przygotować? Poznaj nasze pomysły na klasyki z tequilą!
czytaj więcejDobre whisky – czyli jakie? Na to zwróć uwagę!
Dobra whisky kojarzy się z wyrafinowaniem i luksusem, a także wysoką ceną. Ale dobra whisky nie musi być droga. Jak wybrać dobrą whisky, która zachwyci swoją złożonością i nie nadwyręży przy tym Twojego portfela? Poznaj kilka kluczowych aspektów, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupów.
czytaj więcejKuchnia włoska. Z czego słynie?
Chyba nie ma na świecie osoby, która nie słyszała o pizzy. To przepyszne i sycące, pochodzące z Włoch danie sprawiło, że kuchnia z tego kraju stała się jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni regionalnych. Historia włoskiego gotowania i celebrowania pięknych chwil w towarzystwie jedzenia narodziła się jeszcze w czasach antycznych. Jak rozwinęła się włoska kuchnia i z czego słynie? Na te oraz inne pytania odpowiemy w poniższym tekście.
czytaj więcejZdrowe potrawy wigilijne – które potrawy mają mało kalorii?
Wigilia jest jednym z tych dni, podczas których często dajemy sobie dyspensę i zajadamy się pysznymi potrawami przez cały dzień. Zapominamy o diecie i cieszymy się smakiem karpia, śledzia w śmietanie i pierogów. Czy jednak można pogodzić jedno z drugim? Mieć doskonały smak i lekkie potrawy? Oczywiście, że tak. Dania wigilijne mogą być zdrowe, lekkie i niskokaloryczne, jeśli tylko trochę się postarasz. Z chęcią Ci w tym pomożemy.
czytaj więcejProdukty z certyfikatem J.S. Hamilton – mamy to!
Do wyróżnienia się na rynku oferowanych towarów potrzeba nie tylko tego, co obligatoryjne, czyli wymagane przez prawo. Liczą się specjalne właściwości, unikalne rozwiązania, czy też cechy produktu, które stanowią dodatkowy atut dla konsumenta. Skąd jednak klient ma wiedzieć, że producent, importer lub podmiot zajmujący się eksportem przejawia tak prokonsumenckie podejście? Może np. sprawdzić certyfikację towaru na okoliczność bezpiecznego kontaktu z żywnością. Najlepiej oczywiście, jeśli certyfikat został wystawiony przez rzetelny podmiot, którym bez wątpienia jest J.S. Hamilton!
czytaj więcej